Verkeer
Stuur appje
Zoek

Concordia Hengelo speelt werk van de 'Beethoven van de Blaasmuziek' in Muziekcentrum Enschede

231024 johan de meij PR
Johan de Meij tijdens een concert met het Noord Nederlands Orkest in januari 2020.
Beeld: johandemeij.com

Het zijn drukke tijden voor de vijftig leden van de Hengelose Muziekvereniging Concordia. Aangevuld met nog eens vijftig muzikanten uit de wijde regio vormen ze samen het Wilmink Projectorkest. Maandenlang repeteerden ze voor een avond vol met muziek geschreven door Johan de Meij, door kenners ook wel de 'Beethoven van de Blaasmuziek' genoemd. Zaterdag 28 oktober staat het orkest in het Muziekcentrum Enschede.

Korte lijntjes

Linda Groenewoud is saxofonist bij Concordia en verzorgt de communicatie rond dit spektakelstuk: "Afzonderlijke leden van ons orkest hebben al regelmatig meegedaan aan voorstellingen van het Wilmink Projectorkest, maar dit keer mogen wij als basisorkest fungeren. Onze dirigent Lute Hoekstra staat op de bok. Waar we dat aan te danken hebben? Bij het projectorkest kennen ze de kwaliteiten van Concordia en onze voorzitter zit in het bestuur van het projectorkest. Die korte lijntjes komen dan natuurlijk van pas."

“Ik heb vandaag zelf nog 3 kaarten voor mijn familie gekocht, maar moest toen al echt zoeken naar goeie plekken.”

Wereldwijd bekend

Componist Johan de Meij is wereldwijd bekend vanwege zijn indrukwekkende composities voor harmonieorkesten. Zijn muziek combineert meesterlijk vakmanschap met emotie en verbeeldingskracht. Tijdens het concert zal het publiek volgens Groenewoud 'betoverd worden met een selectie van De Meij's meest geliefde werken'.

Om die betovering goed voor het voetlicht te krijgen, repeteerde Concordia veelvuldig op de woensdag in de eigen oefenruimte aan de Weusthagstraat en werd er een aantal weekenden met het voltallige projectorkest gerepeteerd in een van de leegstaande hallen van Stork in Hengelo. "De akoestiek is daar prachtig", glundert Groenewoud.

icon_main_info_white_glyph

Stel vragen!

Voor de echte liefhebbers is er tussen 19.00 en 19.30 uur gelegenheid om vragen te stellen over het programma, aan de solisten, de dirigent en aan Johan de Meij himself.

The Lord of the Rings

De 69-jarige De Meij woont al jaren niet meer in Nederland, maar volgens Groenewoud komt hij zaterdag speciaal voor de gelegenheid naar Enschede. "Dat is omdat we zijn dit jaar herziene versie van Symphony no.1 The Lord of the Rings gaan spelen. Het wordt de Nederlandse première voor deze vernieuwde versie." Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. Tovenaars, elfen en hobbits; Johan de Meij wekt ze in dit werk allemaal tot leven.

Koninklijk Concertgebouw Orkest

Voor de pauze staan twee soloconcerten van De Meij op het programma. Trittico Eclettico is een klarinetconcert uit 2022, geschreven voor Arno Piters. De klarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest is deze avond ook de solist in dit werk. In T-Bone Concerto, voor trombone en harmonieorkest, is de solopartij voor Tim Ouwejan, solo-trombonist in het Radio Filharmonisch Orkest.

icon_main_info_white_glyph

Kaartverkoop

Kaartjes voor dit concert zijn verkrijgbaar via de website van het Muziekcentrum Enschede. Linda Groenewoud heeft wel een tip voor trage beslissers en twijfelaars: "Wees er snel bij. Ik heb vandaag zelf nog 3 kaarten voor mijn familie gekocht, maar moest toen al echt zoeken naar goeie plekken. De zaal begint langzaam vol te stromen."


231024 Concordia Hengelo
Concordia Hengelo
Beeld: Concordia Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.