Verkeer
Stuur appje
Zoek

Floortje en haar Almelose Stadskat: ‘Hij heeft een mooi plekje in het stadhuis’

231023 stadskat 2
De Almelose Stadskat
Beeld: Floortje van Loon

Kunstenares Floortje van Loon uit Almelo maakt digitale kunst. Daarnaast is ze ook kattenfan, zoals ze dat zelf noemt. Dat was één plus één is twee voor de kunstenares. Door middel van Photoshop, verschillende Almelose plaatjes en een grote tevreden kat ontstond haar kunstwerk van de Stadskat.

Almelose Stadskat

“Ik heb meerdere Stadskatten gemaakt”, vertelt van Loon. “Zo heb ik ook een Stadskat gemaakt van New York en dus ook een van Almelo.” Op de voorgrond van het kunstwerk ligt een grote tevreden kat in een bloembed. “Op de achtergrond staan bekende en herkenbare gebouwen voor Almelo, zoals de brug en het gerechtsgebouw”, licht van Loon toe. “Ik heb gebruik gemaakt van verschillende stockfoto’s op internet, zoals deze kat bijvoorbeeld. Maar van Almelo kan je geen goede stockfoto’s vinden dus heb ik fotograaf Bjorn van den Elst gevraagd of ik zijn foto’s van Almelo mocht gebruiken.”

Handicap

Het is niet de eerste keer dat de kunstenares digitale fotocollages maakt, want ze doet dit al tien jaar. Zo maakt ze verschillende foto’s, die uit laagjes zijn opgebouwd, van bijvoorbeeld landschappen, steden en dieren. Van Loon leeft met een handicap. Door zuurstofgebrek bij haar geboorte is de kunstenares rechtszijdig verlamd en heeft ze spasme. “Maar, daar laat ik mij niet door uit het veld slaan”, zegt van Loon.

Stadhuis

In het weekend van 23 en 24 september openden 46 Almelose kunstenaars de deuren van hun ateliers tijdens de open atelierroute. Belangstellenden konden hun werken komen bekijken. “Tijdens de open atelierroute kwam wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis bij mij langs en zij vond de Almelose Stadskat heel leuk”, vertelt van Loon. “Ik heb haar later een bericht gestuurd of ik het aan haar mocht overhandigen.” En dat mocht: op woensdag 18 oktober had van Loon een afspraak met de wethouder om haar het digitale kunstwerk te overhandigen. “De Stadskat heeft nu een mooi plekje in het stadhuis, in de kamer van de wethouder”, vertelt van Loon trots.

20230906
Lees ook
Almelose kunstenaars in Huis van Katoen als opmaat naar Atelierroute

Lees verder onder de afbeelding.


231023 stadskat 1
Floortje van Loon en wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis
Beeld: Floortje van Loon

Veiling

Haar andere Stadskatten moeten nog een plekje krijgen. “Ik ga die Stadskatten aanbieden in een veiling”, zegt de kunstenares. “Studenten van het Noordik Lyceum gaan in november op expeditie naar Oeganda en daar is twintigduizend euro voor nodig. Ze organiseren daarom een diner en een veiling, dus ik hoop dat mijn Stadskatten daar een steentje aan kunnen bijdragen.”

icon_main_info_white_glyph

Veiling bijwonen

Op zaterdag 28 oktober wordt de veiling gehouden in Erve Asito in Almelo. Tickets voor de veiling en diner via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.