Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kunstenaar en oprichter galerie De Pook Wim van Oostrom (89) overleden

231023 Wim van Oostrom Hengelo PR
Als beeldend kunstenaar maakte Van Oostrom in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw een zeer succesvolle periode door.
Beeld: Familiearchief Van Oostrom

Beeldend kunstenaar en galeriehouder Wim van Oostrom uit Hengelo is afgelopen zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Van Oostrom was ruim een halve eeuw actief als kunstschilder, beeldhouwer en galeriehouder. In juni 1965 begon hij samen met z'n vrouw Wies de nog steeds bestaande Galerie De Pook aan de Bornsestraat. Later verhuisden gezin en galerie naar de Deldenerstraat 77.

Riemko Holtrop

Verdreven uit het door oorlog geteisterde Huissen bij Arnhem kwam de jonge Wim met zijn moeder, zussen en broers uiteindelijk in Hengelo terecht. Op zijn vijftiende werd hij leerling bij schildersbedrijf Engels, maar daarnaast was hij ook creatief bezig met verf. In de jaren ’50 ging hij in opleiding bij zijn befaamde plaatsgenoot Riemko Holtrop, die Wim zijn beste leerling noemde.

In dezelfde periode leerde Van Oostrom zijn latere vrouw Wies Hendriks uit Enschede kennen op een dansavond bij De Waarbeek. Het stel trouwde in 1961 en kreeg twee zoons.

“Woede over de oorlog heb ik altijd gehad en die zit nog steeds in me.”

Bombardement

Als beeldend kunstenaar maakte Van Oostrom in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw een zeer succesvolle periode door. Zijn werk wordt door critici geroemd. Het roept soms associaties op met geweld en ontheemding. Mogelijke verwijzingen naar de vlucht uit Huissen en de dood van Van Oostroms vader in maart 1945 bij een bombardement op Doetinchem.

De jonge Wim van Oostrom was als elfjarige die dag toevallig meegekomen naar het werk van zijn vader bij de schoenmakerswerkplaats van Vriezelaar. In het pand vielen bij dat bombardement elf doden, waaronder Wims vader.

'Bozer dan vroeger'

Overigens heeft Van Oostrom zelf het analyseren van zijn werk altijd aan anderen overgelaten. Maar dat de oorlog hem diep raakte, bleek toen hij zei: "Woede over de oorlog heb ik altijd gehad en die zit nog steeds in me. Ik kan er grappen om maken of er cynisch over doen, maar in feite ben ik nog bozer dan ik vroeger was.”

Lees verder onder de afbeelding.


231023 Wim van Oostrom 1962
Wim van Oostrom begin jaren zestig
Beeld: Mark H Douma

Herseninfarct

Van Oostrom is blijven werken tot en met zijn eerste jaren in het verzorgingstehuis. Daar kwam hij in 2015 terecht na een herseninfarct. In 2017 was er nog een overzichtsexpositie van zijn werk in Galerie de Pook.

Overzichtsexpositie

Volgende maand zou de kunstenaar 90 jaar zijn geworden. De voor die gelegenheid geplande overzichtsexpositie in zijn Galerie de Pook zal doorgang blijven vinden. Tegenwoordig runnen Wims weduwe Wies en z'n oudste zoon Godfried de expositieruimte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.