Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van wielerbaan tot V1-lanceerplatform: Het Crossbos in Enschede wil geschiedenis in ere herstellen

Het Crossbos in Helmerhoek is voor veel Enschedeërs een bekende plek, waar kinderen kunnen spelen en honden worden uitgelaten. Ongeveer honderd jaar geleden was het echter een totaal andere locatie. Het was een bruisend wielerstadion met plaats voor 10.000 tot 15.000 fans. Wijkbewoonster Marije de Gier vindt dat de sfeer weer terug moet komen, zij het in een andere vorm.

"We willen het Crossbos een metamorfose geven", vertelt De Gier. "Dit om het echt een plek te maken waar de Helmerhoeker graag komt. Je kan hierbij denken aan houten speelinstrumenten en het opknappen van de wielerbaan." De naastgelegen school OBS de Wielerbaan gebruikt het crossbos als pauze- en speelplek.

Wielerbaan

In 1926 werd in Enschede de wielerbaan gebouwd op een stuk heide ten zuiden van de stad. De wijk Helmerhoek bestond toen nog niet en zou pas tientallen jaren later worden gebouwd. De wielerbaan werd al snel een groot succes, en er konden zo'n 15.000 fans genieten van nationale en internationale wedstrijden. "Een kaartje kostte destijds 2,50 gulden, waardoor er veel belangstelling was", aldus historicus Paul Snellink.

Locatie Wielerbaan crossbos 1 Twente
Dit park was vroeger een bruisend wielerstadion
Beeld: 1Twente

V1-raket

Toen de Duitse bezetters in 1940 Nederland binnenvielen, werd ook Enschede overgenomen. De textielfamilie Menko woonde in de boerderij naast landgoed Het Helmer, maar ook zij moesten hun huis verlaten vanwege de bezetting. Op het nabijgelegen landgoed vonden de nazi's een geschikte locatie om het beton van de wielerbaan te gebruiken. Hier werd een lanceerlocatie gebouwd voor een V1-raket, die in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden om de Belgische stad Antwerpen aan te vallen.

Lees verder onder de afbeelding.


Abschussrampe Paul Snellink
De Abschussrampe
Beeld: Paul Snellink

De locatie is één van de vier lanceerplekken die tussen Enschede en Haaksbergen is gebouwd. Het beton van de wielerbaan werd gebruikt voor deze vier locaties, maar werd ook toegepast op de landingsbaan van vliegveld Twenthe. Paul Snellink, zelf een inwoner van de wijk, onderhoudt deze plek. "Als de bladeren vallen, is er niets meer te zien van de abschussrampe. Ik had de stokken in de grond gestoken om te laten zien hoe groot het in werkelijkheid is," aldus de historicus. "Gelukkig weten veel inwoners van de wijk dat het daar ligt en vertellen ze de verhalen door aan hun kinderen."

Toekomst

De wijkbewoners willen, met geld van de gemeente en sponsoren, het Crossbos een makeover geven. "We zoeken nog naar sponsoren om te helpen. Het lijkt ons ook leuk om iets moois voor de wijk te doen", zegt Marije de Gier. "De wielerbaan is geopend in 1926. Hoe mooi is het dan om honderd jaar na dato iets moois en feestelijks te doen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.