Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duurzame mode in voormalige pyjamafabriek: textielplatform Overlap krijgt vaste plek in het Robson in Enschede

20231018 eigenaren Overlap
De oprichters van Overlap, Heidi Pollemans, Annemarie Huirne en Stéfanie Van Tuinen, beoordelen samen een kledingstuk.
Beeld: Anouk ter Heegde

Overlap, een platform voor duurzame textiel en mode, heeft sinds woensdag een vaste plek in Enschede gevonden. In voormalig pyjamafabriek en tegenwoordig creatieve broedplaats Het Robson is een kledingruilwinkel geopend. Annemarie Huirne, een van de oprichters van Overlap, is blij met deze stek: “Na een van onze events kregen we standaard de vraag waar we de volgende keer waren. Nu kan iedereen langskomen op het Robson.”

Tot aan woensdag trok Overlap namelijk vooral door Enschede en Hengelo met hun evenementen. Ze hadden op verschillende locaties in de steden kledingswapevenementen zoals in de bibliotheek in Enschede en Möllerwerf in Hengelo. Op de nieuwe locatie bij het Robsonterrein kan kleding worden gemaakt en geruild. Dat ruilen gaat zo: iemand neemt vijf kledingstukken mee die wel gewassen en gestreken moeten zijn. Elk item krijgt punten toegekend voor de originaliteit en voor de staat waarin het verkeert. Met die punten kan andere kleding in de winkel worden uitgezocht. "Zijn de items niets waard, of erg kapot, dan kunnen ze ook doneren. Er worden dan nieuwe stukken mee gemaakt”, legt Huirne uit.

20221017 kledingleen bibliotheek enschede
Lees ook
Niet alleen boeken, maar ook kleding te leen bij de Enschedese bibliotheek

Streng keuringsproces

Unieke en goed bewaarde stukken hangt Overlap in de winkel. De kleding en accessoires gaan eerst door een streng keuringsproces. “We krijgen stukken binnen die bijvoorbeeld kapot zijn door ouderdom of gebruik. Deze items worden gerepareerd. Als dat niet kan, proberen we van die stof en met andere stoffen weer nieuwe kledingstukken te maken. Wat daar van overblijft, wordt gerecycled. Daarmee geven we textiel een lang leven en zo houden we de ecologische
voetafdruk klein.”

Duurzaamheid

Mode is niet bepaald duurzaam. Het Europees klimaatagentschap verwacht dat de productie van textielvezel in 2030 zal toenemen tot 145 miljoen ton. Dat is bijna een verdubbeling van de productie in 2020. Huirne: “Iedereen heeft in zijn kast gemiddeld 173 kledingstukken. Deze stukken zijn vaak fast fashion en worden na een aantal keren lelijk of het gaat stuk. De kleding wordt dan weggegooid of wordt op een app zoals Vinted doorverkocht. De app is dan beter weggooien, maar liever zien dat mensen het hier komen brengen. Dat scheelt ook verzendkosten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.