Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet alleen boeken, maar ook kleding te leen bij de Enschedese bibliotheek

Broeken en Boeken. De komende weken is het mogelijk om kleding te lenen bij de Enschedese bibliotheek. Lokaal mode- en textielplatform Overlap wil het lenen van kledingstukken op een duurzame manier stimuleren en onder de aandacht brengen bij de Enschedeërs. Als het een beetje meezit wil Overlap een eigen winkel in de stad waar kleding geruild en geleend kan worden.

Lenen

Jassen, truien, broeken; er is van alles te vinden in de bibliotheek. Twee weken lang, tot en met 29 oktober, zijn de kledingstukken te leen tegen een vergoeding. De belangstelling is er, ‘maar de mensen moeten ons nog wel weten te vinden’, zegt initiatiefnemer Annemarie Huirne.

Volgens het platform Overlap gaat het om een ‘fashion as a service’. Huirne: “Je betaalt voor het gebruik van een kledingstuk. Het gaat om bedragen van minimaal 5 euro tot maximaal 15 euro. Als de kleding goed bevalt, kunnen de mensen het kopen voor het dubbele van het leengeld”.
Voordat de kleding wordt ingeleverd, wassen de mensen het zelf uit. “Makkelijke wasjes draaien de leners zelf. Als iemand twijfelt over het uitwassen van een kledingstuk doen wij het.”

Eigen plek

Het is de eerste keer dat Overlap een kledingleen houdt. Eerder trokken zij door Twente met een kledingruil. Annemarie Huirne heeft met het uitlenen van kleding al een doel voor ogen. “Wij richten ons nu alleen op Twente, met Enschede op nummer één. Voor het platform Overlap zijn wij bezig om een eigen plek te zoeken, zodat bezoekers ons makkelijk kunnen vinden”. Zodra het platform een geschikte locatie heeft gevonden, gaat het Enschedese platform het ruilen én lenen van kleding combineren.

Programma

Overlap doet echter nog veel meer. Er worden demonstraties van andere makers, kunstenaars en adviseurs gehouden. Daarnaast krijgen bezoekers een kijkje in de wereld van ‘slow-fashion’.

icon_main_info_white_glyph

Slow-fashion

Slow-fashion is een collectie met kleding van hoge kwaliteit en gaat langer mee. Het wordt ook wel gezien als duurzame mode en is niet seizoens- of trendgebonden.

Opruimcoach

Duurzame opruimcoach Roos van der Meijden is ook betrokken bij het evenement. Zij is onderneemster van adviesbureau Pre-Owned by Roos en geeft adviezen over het bewust omgaan met kleding. “Ik ben heel blij dat Overlap dit doet”, vertelt van der Meijden, “Dit zie je nog weinig en ik vind het goed dat het nu ook in Twente wordt gehouden. Kleding die je af en toe draagt kun je zo op een mooie manier uitlenen”.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.