Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose schooljeugd maakt kennis met democratie in reizende tentoonstelling: ‘In Nederland kun je zijn wie je wilt zijn’

231017 democratiefabriek huis van katoen en nu
Beeld: Bjorn van den Elst

Een reizende tentoonstelling om kinderen kennis te laten maken met grote thema’s, zoals democratie, conflicten en macht. Het Huis van Katoen en Nu in Almelo is de komende twee weken omgebouwd tot een Democratiefabriek. Op een speelse en educatieve wijze gaat de jongere generatie aan de slag met opdrachten over diverse onderwerpen en worden ze uitgedaagd in het vormen van een eigen mening.

Volgens de provincie Overijssel is democratie een belangrijk punt in Nederland. In samenwerking met Stichting Vredeseducatie bedacht men een aantal jaar geleden een project om kinderen kennis bij te brengen over de samenleving van Nederland. “Het doel van de Democratiefabriek is om iedere gemeente in Overijssel te bezoeken en bekend te maken met deze tentoonstelling”, legt Jeannette Noordman uit. Noordman is adviseur bij Stichting Vizier en begeleidt de Almelose leerlingen tijdens hun bezoek bij de Democratiefabriek.

icon_main_info_white_glyph

Meldingen

Stichting Vizier is een anti-discriminatievoorziening, ofwel een meldpunt voor discriminatieklachten. Hier adviseren en ondersteunen ze bij ontvangen meldingen. Daarnaast houdt de stichting voorlichtingsactiviteiten, trainingen, gastlessen, workshops en werken ze mee aan de Democratiefabriek voor het onderwijs.

Aan de slag

Basis- en middelbare scholen uit de gemeente Almelo nemen massaal een bezoek aan de Democratiefabriek. Bij aankomst ontvangen leerlingen deze dinsdagmorgen een boekje met een overzicht van de verschillende opdrachten. Met behulp van machines, apparaten en gereedschap gaan de kinderen vervolgens aan de slag. “Wat opvalt is ze niet alleen vragen stellen, maar ook met elkaar in gesprek gaan over democratie. Dit is mooi om te zien”, vertelt Noordman. Nadat de kinderen de opdrachten hebben voltooid, krijgen ze een certificaat en een activiteitenboekje over vrede mee naar huis.

“In Nederland kun je zijn wie je wilt zijn. Daarom is het goed om hier zoveel mogelijk aandacht aan te besteden”

Naar de Democratiefabriek

In de herfstvakantie kunnen inwoners van Almelo en omstreken het Huis van Katoen en Nu binnenwandelen om de tentoonstelling te bezoeken. “Veel scholen worden voor dit project benaderd. De eerste week houden we dan ook voor klassen vrij. In de herfstvakantie mag iedereen langskomen”, aldus de adviseur, “Zo’n tentoonstelling is belangrijk voor de maatschappij. In Nederland kun je zijn wie je wilt zijn. Daarom is het goed om hier zoveel mogelijk aandacht aan te besteden.”

icon_main_info_white_glyph

Reizende tentoonstelling

Van 16 oktober tot en met 20 oktober is de Democratiefabriek te bezoeken voor basis- en middelbare scholen. In de herfstvakantie kan iedereen het Huis van Katoen en Nu binnenlopen om kennis te maken met de Nederlandse democratie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.