Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bestolen autodealer Max uit Enschede niet blij met politie: 'Niet eens sporenonderzoek'

20231017 Bestolen autodealer Max uit Enschede niet blij met politie Foto RTV Oost
Bij de Enschedese autodealer Max van Lier werden drie auto's gestolen
Beeld: RTV Oost

Het waren zijn duurste auto's, een Mercedes A-klasse, BMW 3-serie en een Volkswagen Passat. Sinds afgelopen donderdagnacht heeft de jonge autohandelaar Max van Lier (24) uit Enschede deze drie auto's niet meer in de verkoop staan. Niet omdat ze netjes zijn verkocht, maar omdat ze hondsbrutaal zijn gestolen van zijn terrein aan de Hendrik ter Kuilestraat in Enschede. "De auto's hebben een verkoopwaarde van bijna 80.000 euro, maar ik baal ervan dat de politie niet eens sporenonderzoek komt doen."

Max runt nu vier jaar zijn eigen bedrijf Van Lier Automotive. In totaal heeft hij een kleine twintig auto's in de aanbieding, waarvan een deel gestald staat op een terrein aan de Hendrik ter Kuilestraat. Vrijdagochtend ontdekte hij dat zijn drie duurste auto's waren verdwenen. Het hek dat zijn terrein afsloot was opengebroken en een raam van het kantoortje vernield.

Kentekenplaten gestolen

"Er zijn dezelfde nacht kentekenplaten gestolen bij een autodealer aan de Lonnekerbrugstraat", vertelt Max aan RTV Oost. "Vanuit daar zijn twee personen hier naartoe gelopen en zijn de drie auto's van het terrein gereden. Ze zijn met de auto's ook weer naar de Lonnekerbrugstraat gereden."

Max ging zelf de buurt in om bij bedrijven camerabeelden op te vragen. "Het verbaast me dat de politie dat niet heeft gedaan. Ze zijn hier vrijdag even geweest om aangifte op te nemen, hebben bij de buurman gevraagd naar camerabeelden, maar daarna zijn ze weer vertrokken."

Geen sporen om te onderzoeken

De politie heeft begrip voor de frustratie van Max. "Natuurlijk begrijpen we dat de schadepost enorm balen is en dat hij wil dat de politie de zaak rap oplost", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar de realiteit is dat niet elke aangifte altijd tot een succesverhaal leidt. Er zijn zaken die moeilijk te onderzoeken zijn door bijvoorbeeld weinig tot geen opsporingsindicatie."

"Er is overleg geweest met forensische opsporing of inzet van hen mogelijk was", vervolgt de woordvoerder. "Dat was het niet. Er waren simpelweg geen sporen om te onderzoeken. Er is een inschatting gemaakt dat forensisch onderzoek niet zinvol was."

Track en trace

Max hoopt dat er alsnog snel actie wordt ondernomen. "Ik heb bij het opnemen van de aangifte meteen gezegd dat er track en trace op de Mercedes zit en op de camerabeelden bij de buren hebben agenten meteen kunnen zien in welke richting de daders zijn vertrokken. Ik hoop dat ze me uitnodigen zodat ik mijn eigen bevindingen kan laten zien."

Volgens de politie ligt het onderzoek niet stil. "De gevorderde camerabeelden worden bekeken als ze beschikbaar zijn. Dat is niet binnen vijf minuten geregeld", aldus de politiewoordvoerder. De gestolen auto's zijn daarnaast direct in de ANPR gezet, zodat via snelwegcamera's direct alarm wordt geslagen als ze gespot worden. Daar wordt dan direct actie op ondernomen.

'Ga auto's niet meer terug zien'

Zelf verwacht Max niet dat hij zijn auto's nog terug gaat zien. "Misschien zijn ze ergens weggezet, maar de kans is groot dat ze inmiddels al in een ander land zijn, of dat alle waardevolle onderdelen eruit zijn gehaald."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.