Verkeer
Stuur appje
Zoek

Synagoge in Enschede niet tevreden met veiligheidsmaatregelen, gemeente monitort 'van dag tot dag en uur tot uur'

20231016 Synagoge Enschede Prinsestraat Ernst Bergboer
Het bestuur van de synagoge heeft inmiddels zelf een beveiliger ingehuurd
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

De Joodse Gemeente Twente vindt dat de gemeente Enschede te weinig doet om de veiligheid van bezoekers van de synagoge te garanderen. Na de aanslagen van Hamas, op 7 oktober in Israël, is er een verzoek gedaan voor extra bewaking tijdens openingsuren van het gebedshuis aan de Prinsestraat. Daaraan is niet voldaan, zegt de geloofsgemeenschap, die nu zelf een beveiliger heeft ingehuurd. Volgens burgemeester Roelof Bleker wordt de veiligheidssituatie rond de synagoge nauwgezet gevolgd.

De schrik zit er bij de Joodse Gemeente Twente goed in na de aanslagen, waarbij zeker 1400 doden vielen. Helemaal toen Hamas-leiders na tegenaanvallen vanuit Israël voor afgelopen vrijdag opriepen tot een wereldwijde 'mobilisatie' tegen Israël. "Dat heeft hier godzijdank niet geleid tot ernstige dingen", zegt voorzitter Jaap Hartog. "Maar er hoeft maar één gek op te staan."

Zorgen om veiligheid

En zo'n gek kan overal vandaan komen, van Amsterdam tot Lutjebroek. Vandaar dat de synagoge in Enschede geen risico wil nemen. "Onze vrijwilligers maakten zich zorgen", aldus Hartog. Hij is sinds een jaar voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, maar woont nog in Amsterdam. "Als ik zie wat er daar gebeurt, dan is de beveiliging er heel hoog. Toen ik afgelopen week als bezoeker naar een andere synagoge ging, waar ik minder bekend ben, werd ik ondervraagd. Wie ik ben en wat ik kom doen."

“Het huidige beeld is dat er geen sprake is van concrete dreigingssignalen gericht tegen de synagoge in Enschede”

Hartog heeft in het weekend van de aanslagen in Israël voor het eerst contact gezocht met de burgemeester, met het verzoek om maatregelen. Uiteindelijk kwam er woensdag een concreet antwoord vanuit de gemeente. "Het kwam neer op 'we rijden wel een keer extra langs'", aldus Hartog. Zwaar onvoldoende, vindt hij. "Omdat het voor ons te lang duurde hadden we maandag zelf al een beveiliger geregeld." De synagoge is op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend voor publiek.

Nauw overleg

Naar aanleiding van een artikel in Tubantia, waarin Hartog zijn beklag deed, meldde de lokale PVV het onderwerp aan voor het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. Fractieleider Heutink wil weten waarom de burgemeester de boot afhoudt bij de synagoge. Omdat Roelof Bleker deze maandag niet bij het vragenuurtje kan zijn, voorzag hij raadsleden voor het weekend schriftelijk van antwoorden.

Volgens Bleker is er vanuit de gemeente geen sprake van een weigering om de synagoge te beveiligen. "Ik neem in nauw overleg met de politie veiligheidsmaatregelen die proportioneel zijn voor het actuele dreigingsbeeld", schrijft hij. Er wordt door gemeente en politie 'informatie-gestuurd' gewerkt, met als richtlijn de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Het huidige beeld is dat er geen sprake is van concrete dreigingssignalen gericht tegen de synagoge in Enschede."

Teleurstelling

Aan het einde van de week zijn er op basis van het activiteitenrooster van de synagoge wel aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Over welke maatregelen dat zijn worden uit oogpunt van de veiligheid geen mededelingen gedaan. Volgens de burgemeester wordt de situatie in ieder geval 'van dag tot dag en van uur tot uur' gemonitord.

Auschwitz
Lees ook
Razzia-herdenking: wakker worden voor wat er vandaag de dag speelt

Synagoge-voorzitter Jaap Hartog is niet tevreden. "Ik ben zelf van na de Tweede Wereldoorlog, maar dit brengt wel herinneringen naar boven. Toen is er ook weggekeken. Als ik zie hoe er in andere landen is opgeschaald vergeleken met hier, dan stelt me dat teleur." De bewaker blijft nog even gehandhaafd. "Die betalen we zelf. Dat komt wel goed. Maar ik vind het erg dat we het zelf moeten doen. We hadden gehoopt op een politieagent, tijdens openingsuren van de synagoge."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.