Verkeer
Stuur appje
Zoek

Extreme klimaatverandering zet de gemeente Almelo massaal aan tot tegelwippen

231013 nk tegelwippen 3
Beeld: NK Tegelwippen

Meer groen, minder tegels. Dit is de insteek van het NK Tegelwippen. Door de extreme regenvallen in Nederland verandert het klimaat. De waterdoorlating wordt tegenhouden door verstening met wateroverlast tot gevolg. Inwoners van de gemeente Almelo zijn al maanden in de weer om op een speelse manier tuinen te vergroenen.

De tweede editie van het NK Tegelwippen is in maart van start gegaan. Al ruim 40.000 tegels zijn gewipt. De gemeente Almelo staat hiermee in de categorie ‘middelgrote gemeenten’ op de tweede plek. Vorig jaar heeft de gemeente de Gouden Schep al weten te bemachtigen. “Ook bij projecten in de gemeente proberen we zoveel mogelijk tegels of verharding te vervangen voor groen”, verzekert wethouder Overmeen-Bakhuis, “En gelukkig zien we ook steeds meer inwoners hun tuin vergroenen.”

Heel Holland wipt tegels

Door de hevige regenbuien en de lange periodes van hitte en droogte, verandert het klimaat in Nederland op extreme wijze. Daarnaast is onze leefomgeving in de loop van de jaren sterk versteend. Tijdens hete periodes verkoelen de tegels nauwelijks en laten ze geen water door bij regenbuien. Het creëren van groen vermindert dan ook het risico op overstromingen. Daarom roept de organisatie van het NK Tegelwippen heel Nederland op om de tegels in de voor-en achtertuinen ‘te wippen’ om de grond meer lucht te geven.

231013 nk tegelwippen 1
Beeld: NK Tegelwippen

Tegeltaxi

In de gemeente Almelo worden de gewipte tegels kosteloos opgehaald met de zogenoemde tegeltaxi. Via de website van het NK Tegelwippen melden inwoners de hoeveelheid tegels aan. Twente Milieu haalt vervolgens de verzameling aan huis op. De tegels worden bij het bedrijf Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek gesorteerd. Nog bruikbare tegels worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Tegelwipper van de maand

Gedurende de wedstrijd kiest een vakjury maandelijks de Wipper van de Maand. Bij het opgeven van de gewipte tegels vraagt de organisatie om foto’s van de tuinen voor en na de transformatie. De meest originele foto’s maken kans op verschillende (groene)prijzen. Het inzenden van de tegels en de foto’s kan tot en met 31 oktober. “We hopen van harte dat inwoners van onze gemeente de laatste weken nog veel tegels in hun tuin voor groen vervangen. Zowel voor het klimaat, maar natuurlijk ook om dit jaar weer de Gouden Schep te winnen”, aldus de wethouder.

icon_main_info_white_glyph

Meld de tegels aan

Via de website van het NK Tegelwippen kunnen inwoners van de gemeente Almelo tot en met 31 oktober de gewipte tegels opgeven. In de retourmail staat een link vermeld voor het maken van een afspraak met de tegeltaxi.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.