Verkeer
Stuur appje
Zoek

Discussie in Hengelose raad over welke vlag te hijsen uit solidariteit met slachtoffers oorlog Israël-Gaza

Foto vlaggen stadhuis hengelo 1twente
De Nederlandse vlag bij het stadhuis hangt de hele week al halfstok.
Beeld: 1Twente

Welke vlag hang je als lokale overheid op om je solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de oorlog in Israël en de Gazastrook? Dit kwam woensdag ter sprake tijdens de Hengelose gemeenteraadsvergadering. De PVV kwam met een motie om de Israëlische vlag te hijsen, terwijl Forum voor Democratie-raadslid Brian Geertshuis met een motie kwam om vast te houden aan neutraliteit en voortaan enkel en alleen de Nederlandse vlag te hijsen.

Halfstok

Sinds het uitbreken van het geweld heeft het stadsbestuur besloten om de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Dit uit solidariteit met alle burgerslachtoffers in het conflict, zowel aan Israëlische kant als in de Gazastrook. Tijdens de raadsvergadering werden twee moties ingediend, die te maken hebben met het vlaggebruik.

Oproep NCTV: wees alert

Dat de oorlog veel losmaakt, ook in Nederland, is duidelijk te merken in de discussie rondom het wel dan niet hijsen van de Israëlische vlag. Op Urk zijn tientallen Israëlische vlaggen gestolen en vervolgens in brand gestoken. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft alle burgemeesters van Nederland een brief gestuurd met het advies om de komende tijd waakzaam te zijn op ongeregeldheden.

“Als we straks bij elk gewapend conflict een vlag moeten ophangen, dan is het einde zoek. Dan moeten we straks tien vlaggenmasten bijplaatsen.”

PVV: Hijs Israëlische vlag

PVV-raadslid Christian Benerink vindt dat de gemeente solidair moet zijn met Israël en verzocht het college om de Israëlische vlag te hijsen. "Deze oorlog verdient, net zoals de oorlog in Oekraïne, onze aandacht." Hij noemt het ook een uiting van steun naar de joodse gemeenschap.

Veiligheid

Met oog op eventuele veiligheidsproblemen en het neutraliteitsbeginsel heeft Hengelo, net als veel andere gemeenten, besloten om de Nederlandse vlag te voeren. "De Nederlandse vlag halfstok is een neutraal symbool en deze blijft tot morgen zo hangen", aldus burgemeester Sander Schelberg.

Oekraïense vlag

Brian Geertshuis van Forum voor Democratie kwam met een motie om alle uitingen anders dan het rood-wit-blauw in de ban te doen: "Als we straks bij elk gewapend conflict een vlag moeten ophangen, dan is het einde zoek. Dan moeten we straks tien vlaggenmasten bijplaatsen." Geertshuis vindt de Nederlandse vlag halfstok een goede neutrale oplossing, die oog heeft voor slachtoffers aan beide kanten.

Het raadslid vraagt zich openlijk af waar je als lokale overheid de grens trekt. Immers, vorig jaar werd er door de gemeente Hengelo wel gekozen om een Oekraïense vlag hijsen.

Neutraliteitbeginsel

De FvD-motie roept om geen vlaggen van ngo's of andere uitingen van steun, zoals de Sustainable Development Goals (SDG) of de LHBTI-vlag, te hijsen. "Sommige Hengeloërs kunnen zich niet herkennen in deze vlaggen", aldus Geertshuis. Volgens hem moet ook hier het neutraliteitsbeginsel centraal staan.

20231010 Gorterbrug blauw
Lees ook
Almelose brug kleurde witblauw: ‘Steunbetuiging aan slachtoffers in Israël en de omliggende gebieden’

Afweging

Burgemeester Sander Schelberg antwoordde namens het college op de moties. Volgens hem moet er altijd een afweging gemaakt worden of er een zogenaamde 'themavlag' wordt gehesen en zo ja, welke. "Laatst was de Mexicaanse ambassadeur op bezoek. Toen hebben wij de Mexicaanse vlag gehesen om de ambassadeur welkom te heten." Woensdag werd in verband met coming-out day de pride-vlag gehesen.

Moties verworpen

Schelberg raadde de moties af en wil als gemeente zelf een afweging kunnen maken. Het college kreeg bijval van vrijwel de hele gemeenteraad voor de gekozen vlagkeuze. "Er moet ruimte zijn voor afweging. Wij steunen de moties niet", zei GroenLinks-raadslid Nico-Tom Pen.

De moties werden uiteindelijk bijna unaniem verworpen. De Nederlandse vlag wordt na donderdag gestreken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.