Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose brug kleurde witblauw: ‘Steunbetuiging aan slachtoffers in Israël en de omliggende gebieden’

20231010 Gorterbrug blauw
De Egbert Gorterbrug tegenover het gemeentehuis
Beeld: Bjorn van den Elst

Op meerdere plaatsen in het land is zondag afschuw geuit tegen de gebeurtenissen in Israël en Gaza. In Almelo werd Egbert Gorterbrug in witblauw licht gehuld, de kleuren van de Israëlische vlag.

De afgelopen dagen was er veel te doen over de wijze waarop overheden hun medeleven betuigden aan de slachtoffers van het Hamas-geweld. Met name de objectiviteit in de uitingen kwam aan de tafel van menig talkshow ter sprake. Arjen Lubach nam de Almelose brug maandagavond op de hak door deze als lichtobject te vergelijken met iconische bouwwerken als de Brandenburger Tor in Berlijn en dat van de Europese Commissie.

Steunbetuiging

Op de vraag wat Almelo heeft bewogen om de Egbert Gorterbrug zondag witblauw te verlichten, laat de gemeente weten dat het een steunbetuiging namens Almelo was aan de slachtoffers in Israël en de omliggende gebieden. “En aan iedereen in Almelo met naasten daar ter plaatse, die nu in onzekerheid en spanning verkeren”, meldt de woordvoerster van de gemeente.

Afstemming

Vanuit verschillende raadsfracties werd afgelopen weekeinde contact gezocht met burgemeester Arjen Gerritsen. ”De burgermeester heeft na afstemming met het college besloten tot deze steunbetuiging namens Almelo.”

Rusland

Dat de Egbert Gorterbrug daarvoor werd gebruikt lag voor de hand. De brug biedt immers de mogelijkheid om verschillende kleuren aan te nemen. ”Daar wordt tijdens bepaalde dagen of als vorm van steunbetuiging gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld toen Rusland de oorlog verklaarde aan Oekraïne.”

De post op FB van de gemeente met een filmpje van de verlichte brug heeft de nodige reacties opgeleverd, met name met betrekking tot de Palestijnse zaak. Volgens de gemeente was daar rekening mee gehouden: ”Met zulke acties zijn tegenreacties altijd te verwachten.”

Eén dag

Het verkleuren van de brug was overigens van korte duur, zoals volgens de gemeente doorgaans het geval is. ”In dit soort situaties kiezen we altijd voor één dag.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.