Verkeer
Stuur appje
Zoek

Medewerkers van MST in Enschede getrakteerd op avondje uit: 'Cadeautje voor het personeel'

Een cadeautje voor, maar ook een beetje dóór de medewerkers van Medisch Spectrum Twente. Deze week kon het ziekenhuispersoneel terecht in het Wilminktheater in Enschede voor een show die speciaal op hen was toegespitst. Een feest der herkenning onder leiding van oud-politica en voormalig zorgmedewerker Sabine Uitslag.

Ze is initiatiefnemer van de WaardenLaders. Een gezelschap dat op maat gemaakte theatershows levert voor de zorgsector. Het zijn deze week thuiswedstrijden voor haar. Uitslag groeide op in Vriezenveen en werkte zelfs enige tijd in MST. "Dit is extra speciaal. We treden in het hele land op, maar dit is thuiskomen. Ik kan nu ook een beetje plat proatn, want dat kunnen ze hier verstaan."

Wijland

Ze heeft zelf een grote rol in de voorstelling, die ze opvoert met mede-spelers Thomas Borggrefe en John van der Sanden. Muzikale ondersteuning is er van de WaardenLaders Band. "Het is niet alleen theater, maar ook cabaret en veel interactie met het publiek. Kunst en cultuur kunnen helpen mensen samen te brengen."

Laat dat nu net een belangrijk onderwerp zijn in de show voor de medewerkers van MST. In de voorstelling gaat het over een verbetering van de samenwerking tussen de verschillende afdelingen. 'Van eiland naar wijland' is het motto.

Still04 20231005 VOORSTELLING VOOR MST MEDEWERKERS IN WILMINKTHEATER 1 TV 00 05 03 07 Still004
Sabine Uitslag in actie tijdens de voorstelling
Beeld: 1Twente

"Dat vond ik heel mooi. Een voorstelling met een boodschap", zegt één van de medewerkers na afloop. "Er wordt al veel samengewerkt, maar toch is het nog te individualistisch. We moeten voor meer verbinding zorgen, dat maakt MST in de toekomst sterker."

Herkenbaarheid

Sabine Uitslag is het daarmee eens. "In samendoen zit de kracht. Alleen ga je wel sneller, maar samen kom je verder." Een signaal dat ze over hoopt te brengen in de zaal. Maar ze hoopt ook dat medewerkers zich herkennen in de voorstelling. Voorafgaand aan de theatershows werden in het ziekenhuis zelf verhalen opgehaald.

Met die herkenbaarheid zit het wel goed, blijkt in een rondgang langs de velden na afloop. Een scene over werkdruk komt de medewerkers bekend voor. Te zien is hoe patiënten in de haast niet altijd de gewenste persoonlijke aandacht krijgen. En dat kan best confronterend zijn. "Heftig om van die kant te horen hoe het voor de patiënt voelt", laat één van de medewerkers weten. "Je weet wel dat je meer tijd aan de patiënt moet besteden, een gesprek voeren. Maar dat lukt niet altijd."

20231005 VOORSTELLING VOOR MST MEDEWERKERS IN WILMINKTHEATER 1 TV 00 02 51 24 Still001
Scene uit de voorstelling
Beeld: 1Twente

Hans van Leeuwen, HRM manager bij MST, legt uit waarom het ziekenhuis deze voorstellingen mogelijk heeft gemaakt. "Het is een cadeautje voor ons personeel. Er heeft veel gespeeld. We komen net de coronaperiode uit en hebben net een nieuwe strategie waarbij we de betrokkenheid en de bevlogenheid van het personeel graag willen versterken. Dit is één van de manieren om dat te doen."

Iets teweeg brengen

Naast dat het een leuke middag of avond uit is voor de medewerkers hoopt Sabine Uitslag ook iets in beweging te brengen. "Ik hoop dat mensen geraakt zijn en na gaan denken over de betekenis van hun eigen rol in het geheel."

Of dat gelukt is, is wat Hans van Leeuwen betreft even afwachten. "We hopen dat het wat teweegbrengt. We zijn al veel met elkaar in gesprek. Ik verwacht dat hetgeen dat op het toneel te zien was, in die gesprekken terugkomt. Het sluit mooi aan op waar we al mee bezig zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.