Verkeer
Stuur appje
Zoek

Chayenne (17) uit Wierden wordt al tien jaar buitengesloten maar voelt zich dankzij haar 'veilige haven' niet meer eenzaam

“Ik werd dik genoemd, kreeg ballen naar mijn hoofd gegooid tijdens het sporten en werd buitengesloten, ”, zegt Chayenne. Vanaf haar zesde wordt Chayenne gepest en voelt zij zich eenzaam. Ondanks dat het ‘een heel zwaar beperkend gevoel is’ weet zij dit te veranderen, mede dankzij haar honden.

“Ik dacht toen; 'ik doe er niet toe en niemand houdt van mij', maar nu weet ik gelukkig beter”, zegt Chayenne. Het buitensluiten begint in groep 2 en herhaalt zich nadat Chayenne van school verandert: "Ik kon het niet meer aan." Volgens haar onderschatten mensen eenzaamheid en is dit veel meer dan je even alleen voelen. “Het maakt je heel onzeker en het zorgt ervoor dat je jezelf gaat isoleren.”

“Er ging een knop om waardoor ik dacht dit moet anders.”

Zij droeg lange tijd deze gevoelens bij zich maar wist dit met veel wilskracht en het creëren van een veilige haven te veranderen. “Er ging bij mij een knop om en ik dacht dit moet anders. Toen ben ik mijn honden gaan trainen. Je bent dan onbewust weer onder de mensen’’, legt de Wierdense uit. Samen met haar honden traint ze veel op de ‘hondenspeeltuin’ bij haar in de buurt, waar ook veel hond eigenaren uit de omgeving te vinden zijn.

04102023 Week tegen Eenzaamheid
Beeld: Niels Wesselink

Dit is voor haar een fijne en vertrouwde plek geworden. Als tips aan anderen geeft ze: “Creëer een veilige haven voor jezelf en probeer vanuit hier verder te bouwen. Vraag vrienden en familie of je een keer met hen mee mag.” Het blijft volgens haar lastig om het gevoel van eenzaamheid op afstand houden, maar met de hulp van haar vrienden en familie lukt dit aardig. Met een stralend gezicht vertelt Chayenne hoe zij zich nu voelt: “Ik zit nu goed in mijn vel en heb het eindelijk leuk op school met vrienden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.