Verkeer
Weer
Zoek

Eerste rolstoelvriendelijke speeltuin van Almelo twee maanden na opening al vernield

De allereerste speeltuin voor kinderen in een rolstoel van Almelo is na twee maanden al kapotgemaakt. Vandalen hebben een gat in de rolstoelplaat van de schommel geslagen en er is op een bord gekladderd. Initiatiefneemster Marlinde Ringringulu is anderhalf jaar bezig geweest om de inclusieve speeltuin in de wijk Nijrees te realiseren: "Mensen snappen niet hoe bijzonder deze speeltuin is."

De speciale schommel waar een rolstoel in het geheel op kan, is niet meer te gebruiken. Door het gat in de plaat blijft een rolstoel erin haken. De gemeente heeft de schommel omheind zodat niemand er opkan totdat die is gemaakt. De kosten van de reparatie kunnen hoog oplopen. "Dit zijn geen gewone toestellen, maar speciale speeltoestellen. De schommel kost 10.000 tot 15.000 euro", zegt Marcus Ringringulu van de stichting jIRAh. De stichting is door hem en zijn vrouw Marlinde in 2021 opgericht. De reden ervan: hun zoon Ira zit zelf in een rolstoel en kan geen gebruik maken van reguliere speeltuinen.

  • 20230328 Vernielde schommel
    Een gat is te zien in de rolstoelplaat van de speciale schommel
    Beeld: Marlinde Ringringulu
  • 20230328 bordje van speeltuin Nijrees
    Een gat is te zien in de rolstoelplaat van de speciale schommel
    Beeld: Marlinde Ringringulu

Heel frustrerend

Al sinds de zomer van 2021 is Marlinde Ringringulu bezig om de eerste rolstoelvriendelijke speeltuin te realiseren. Haar zoon Ira (7) zit in een rolstoel omdat hij een lichamelijke beperking heeft. "Het was heel frustrerend toen ik hem niet meer kon helpen om van de glijbaan af te gaan. Hij werd ouder en te zwaar om te tillen. Hier kwam de inspiratie vandaan om een speeltuin neer te zetten waar ieder kind gebruik van kan maken."

Meer rolstoelvriendelijke speeltuinen

De stichting kijkt samen met de gemeente naar nog meer mogelijkheden om rolstoelvriendelijke speeltuinen op te zetten: "We zijn aan het puzzelen waar we nog drie andere speeltuinen in Almelo kunnen bouwen. We kijken met de gemeente onder andere naar locaties in de binnenstad en in de wijk Schelforst. Bij een inclusieve speeltuin heb je ook nog toestellen zoals een draaimolen waar een rolstoel opkan", aldus Marcus Ringringulu.

Een harde knal

Wie de schommel heeft gesloopt, is niet bekend. "Een buurtbewoner zag een groepje jongeren om de schommel heen staan en hoorde een harde knal. Toen hij er daarna voorbij liep, zat er een gat in de schommel", aldus Marcus. Initiatiefneemster Marlinde Ringringulu heeft er geen begrip voor: "Mensen realiseren zich niet hoe bijzonder het is dat deze speeltuin voor alle kinderen is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.