Verkeer
Stuur appje
Zoek
230901 ralf ter beek bomen oldenzaalsestraat 2 FOTO FRANKLIN VELDHUIS

Hengelo heeft geleerd van haar fouten: anno 2023 worden bomen in de watten gelegd

Langs de Oldenzaalsestraat en de Deldenerstraat in Hengelo staan boompjes van ongeveer dezelfde hoogte: een meter of 5 à 6 maximaal. Dat is zo ongeveer de enige overeenkomst. De lindes aan de Oldenzaalsestraat staan er al achttien jaar, de iepen aan de Deldenerstraat nog maar drie jaar. Die aan de Oldenzaalsestraat zijn meer dood dan levend, terwijl die aan de Deldenerstraat prachtig in het blad zitten. Wat is het geheim? Gemeentelijk bomenkenners Maico Oude Lenferink en Ralf ter Beek leggen het graag uit.

Droevig

Ter Beek fietst dagelijks vanuit z'n woonplaats Oldenzaal naar het stadhuis in Hengelo en wordt niet vrolijk van de aanblik van de grauwe boompjes langs de kaarsrechte invalsweg: "Ik word er echt een beetje droevig van en zou dit niet eens bomen willen noemen. Deze lindes zijn in 2005 aangeplant en in al die jaren nauwelijks gegroeid. De reden? De belangrijkste is dat ze moeten wortelen in een paar kubieke meter grond. Dat is veel te weinig om tot een echte boom uit te groeien."

Voortschrijdend inzicht

De druk op de openbare ruimte nam de afgelopen decennia alleen maar toe, maar dat wil niet zeggen dat je geen goede keuzes kunt maken, legt collega Maico Oude Lenferink uit: "Vroeger plantten we overal maar bomen. Nou, ik zie liever één mooie boom van goeie kwaliteit die de ruimte krijgt om te groeien, dan vier of vijf van deze zielige exemplaren. Deze bomen zijn in 2005 geplant. Anno 2023 hebben we bij de gemeente veel meer kennis over bomen én wordt daar ook wat op uit gedaan door de bestuurders."

“Ik zie liever één mooie boom van goeie kwaliteit die de ruimte krijgt om te groeien, dan vier of vijf van deze zielige exemplaren.”

Vijftien jaar jonger

Hoe dat uitpakt, kun je zien aan de iepen aan de Deldenerstraat. Die zijn ongeveer even groot, maar blijken vijftien jaar jonger te zijn. Ter Beek: "Deze straat is drie jaar geleden helemaal opnieuw ingericht. Waar voorheen het water van de daken samen met het water op straat in het riool terechtkwam, is dat schone water van de daken nu afgekoppeld en komt via een ingenieus systeem bij de boomwortels terecht. Daarnaast heeft elke boom hier een kleine veertig kuub om in te wortelen."

Klimaat deldernerstraat
Lees ook
Dorstige bomen aan de Deldenerstraat krijgen waterberging via plastic kratjes

Zout

Er is aan de Deldenerstraat gekozen voor iepen met daaronder struikroos, omdat die soorten minder gevoelig zijn voor zout dan bijvoorbeeld lindes, vertelt Oude Lenferink: "Als er 's winters gestrooid is, komen er zoutresten van beide kanten (fietspad en rijbanen, red.) bij de bomen terecht. Deze soorten kunnen daar goed tegen."

Oude Lenferink wijst daarnaast ook op de onopvallende beluchtingsroosters in de parkeervakken: "Net zoals mensen kunnen ook bomen niet zonder zuurstof. Die nemen ze niet op via het blad, zoals veel mensen misschien denken, maar ook via de wortels. Die roosters ontbreken bij de lindes aan de Oldenzaalsestraat."

Artikel gaat verder onder de foto

230901 ralf ter beek bomen oldenzaalsestraat 2 FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Ralf ter Beek bij een van de lindes aan de Oldenzaalsestraat, die er meer dood dan levend bij staan.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1Twente

Kratten

Onder de Deldenerstraat liggen duizenden kratten, die het regenwater vasthouden in tijden van droogte. Onder de plantvakken zijn grote hoeveelheden granulaat aangebracht, een mengsel van graniet en voedselrijke bomengrond, en dat zorg ervoor dat de bomen goed kunnen wortelen. Het water stroomt via het granulaat richting de boomwortels, waardoor de boompjes behalve voldoende water ook de nodige voedingsstoffen krijgen toegediend.

'Bonzaiboompjes'

De 'bonzaiboompjes' langs de Oldenzaalsestraat zullen voorlopig nog wel even blijven staan, vertelt Ter Beek: "Pas als deze straat opnieuw wordt ingericht, zullen deze bomen worden vervangen." Hoewel ze geen visitekaartje voor de stad zijn, moeten we het er nog maar even mee doen.

Hittestress

Bomen hebben verschillende belangrijke functies. Behalve het aantrekken van met name insecten en vogels voor een goede biodiversiteit in de stad is dat het zorgen voor verkoeling op warme dagen. Zeker in een dichtbebouwde stad is dat een essentiele functie, weet Oude Lenferink. Hij wijst op een paar lindes naast het Badhuis die wél de ruimte krijgen om te groeien: "Op heel warme dagen scheelt het zeker 6 of 7 graden of je onder deze bomen staat of dat je op de verharding gaat staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.