Audio

Aangescherpte bezoekersregeling MST

“We hebben hem weer uit de kast gehaald”, aldus Sophia de Rooy, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente. De Rooy doelt daarmee op de aangescherpte bezoekersregeling die ook in maart van dit jaar gold. Daarnaast bereid het ziekenhuis zich voor op een nieuwe sterk stijgende zorgvraag.

Eén bezoeker per patiënt, maximaal één uur. Dat is de nieuwe-oude standaard, zoals die ook gold in de coronapiek-periode in maart. “We hebben met dezelfde aantallen te maken en we willen een veilige omgeving voor zowel patiënten als medewerkers.

Eén bezoeker, één uur maximaal

Normaal gesproken zijn bezoekers altijd welkom en geldt er geen tijdlimiet. Hoeveel bezoekers er gemiddeld in het ziekenhuis komen, is dan ook niet bekend. “Dat houden we niet bij. Soms zitten er wel vijf bezoekers aan een bed, afhankelijk van wat iemand aan kan en wat verstandig is.” Nu is 1 bezoeker voor maximaal 1 uur de standaard. “Maar het blijft beleid op maat”, voegde de bestuursvoorzitter daar aan toe.

icon_main_quote_red_glyph

Iedereen staat klaar

Sophia de Rooy

Voorbereidingen op een nieuwe gol

Het lijkt geen overbodige maatregel. Het MST bereidt zich voor op een nieuwe golf coronapatiënten. Niet van harte, zo blijkt. “We zien een fors stijgende tweede piek, maar we hebben niet stilgezeten.” Er is voorgesorteerd op die tweede piek: extra capaciteit op de IC, extra scholing van medewerkers, extra medewerkers. “Iedereen staat klaar.”

Klap van de eerste golf dreunt nog na

Toch is de klap van de eerste golf nog niet verwerkt, erkent ook De Rooy. Zij kent de geluiden van medewerkers die nog niet bekomen zijn. “We hebben er niet veel zin in en we roepen niet nodeloos mensen op, maar iedereen zal er staan als het moet. Dat zien we als onze maatschappelijke plicht.”

Ook de wachtlijsten die na maart zijn ontstaan bij de gewone zorg zijn niet weggewerkt. “Het is op dit moment nog niet aan hand, maar dat kan in een paar dagen zomaar veranderen. We houden er ernstig rekening mee dat we mensen opnieuw moeten teleurstellen. Daar zullen we dan zo integer mogelijk mee omgaan - iedere patiënt is ons even lief, maar we moeten het wel kunnen bemannen.”

Spannende weken

In heel het verhaal van De Rooy klinkt door dat het spannende weken gaan worden. Het MST lijkt zo goed als mogelijk is voorbereid, maar COVID maak rare sprongen en er is een grens aan wat welke zorginstelling dan ook aan kan. “We hopen dan ook dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en niet de problemen opzoeken.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.