Hengelo
Cultuur

Antek Olszanowski: 'Racisme is van alle tijden'

Stolpersteine, ofwel: 'struikelstenen'. In Hengelo liggen er al ruim honderd en daar komen er aanstaande vrijdag 23 bij. Dat wil zeggen: dan worden ze onthuld. Allemaal ter nagedachtenis van de joodse slachtoffers van de naziterreur. Antek Olszanowski van de Werkgroep Stolpersteine Hengelo vertelde er op maandag 28 september over in de nieuwsshow 1Twente Vandaag.

Stolpersteine zijn klinkers van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje met daarop naam, geboorte- en deportatiedatum en datum en plaats van overlijden. De stenen liggen voor de woningen waar de slachtoffers destijds woonden.

De bijeenkomst was oorspronkelijk gepland op 3 april, maar corona gooide toen roet in het eten. Net als bij allerlei andere evenementen die rond 75 jaar bevrijding waren georganiseerd. Nu zal de onthulling dus plaatsvinden op vrijdag 2 oktober. Olszanowski: "Op die datum in 1942 werden in Hengelo vijftig joden bij een razzia opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Deze dag is dus niet zomaar gekozen."

Sander Schelberg staat stil bij 75 jaar bevrijding

Twintig gasten zullen vrijdag aanwezig zijn in de bieb. Onder hen burgemeester Sander Schelberg. Hij zal in z'n speech stilstaan bij 75 jaar bevrijding. "Daarna worden de 23 namen voorgelezen van de mensen waarvan dit jaar de steen onthuld wordt", legt Olszanowski uit.

Elk jaar worden er zo'n twintig stenen onthuld, terwijl er nog zeker vijftig Hengelose joden 'op de wachtlijst' staan en er ook nog jaarlijks namen bij komen, door bijvoorbeeld speurwerk van historici. Olszanowski: "We doen ze niet allemaal ineens, zodat het project in elk geval nog een paar jaar voortleeft. Op die manier is er elk jaar weer aandacht voor het project."

icon_main_quote_red_glyph

"Racisme is iets van alle dag. We moeten altijd alert blijven"

Antek Olszanowski

'Gruwelen WOII moeten we ons blijven herinneren'

Volgens Olszanowski is het van belang dat we ons de gruwelen uit WOII blijven herinneren, omdat fascisme en racisme altijd en overal weer de kop op kunnen steken. "Racisme is iets van alle dag. We moeten altijd alert blijven. Kijk maar naar de politieacties in Amerika en naar de opkomst van de Black Lives Matter-beweging."

Die aandacht is ook van belang om sponsoren te werven. Eén steen kost namelijk 130 euro. "Gelukkig is er veel draagvlak in de Hengelose samenleving, maar nieuwe sponsoren zijn altijd welkom."

Stolpersteine
1Twente Vandaag-presentator Niels toont een Stolperstein in het gesprek dat hij heeft met Antek Olszanowski. © 1Twente

Meer info

Mensen die iets weten over een 'vergeten Hengelose jood' of die deze acties willen sponsoren, kunnen terecht op de site stolpersteine-hengelo.nl of ze kunnen bellen met tel. 06-41573781.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.