Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vrouwen schieten vaak beter: ‘De schietsport is allang geen mannenwereld meer’

Er mag geschoten worden. Maar onder toezicht en je moet je strikt houden aan de aanwijzingen van de instructeur. Oordoppen in en daar gaat-ie dan. De open dag van de schietvereniging SV E&L, dat staat voor Schietvereniging voor Enschede en Lonneker, trekt deze zaterdag andermaal behoorlijk wat bezoekers.

Dat is bijna vaste prik, bevestigt instructeur Theo op de bovenverdieping van het immense gebouw waar de banen voor klein kaliber zijn gevestigd. Zijn collega-instructeur Bjorn geeft aan dat schieten na een dag hard werken heerlijk rustgevend is: ”Omdat je in volle concentratie bezig bent met de sport die jij leuk vindt.” En het is een uitdagende sport. "Voor zowel de beginnende als de gevorderde schutter”, verzekert Theo. ”Iedereen die op een schietschijf richt wil de roos raken. Dat competitieve gevoel is onlosmakelijk verbonden met deze prachtige sport.”

Van Heek

In de entree hangen de ingelijste oprichtingsbrieven uit 1900 aan de muur. Een meneer op leeftijd kent de namen van de mannen op de foto; Jan Bernard van Heek met de notabelen uit die tijd om zich heen. ”De Van Heeks waren bij veel maatschappelijke initiatieven in het Enschedese verenigingsleven betrokken”, weet deze bezoeker van de open dag te vertellen. ”In Enschede zag de vaderlandse voetbalcompetitie dankzij Van Heek het levenslicht. Was het niet in 1885 met de oprichting van PW? Nou, ik ga hier eens even een kijkje nemen. Ben benieuwd.”

Vrouwen

Deze 123 jaar oude schietverenging heeft een rijke historie en komt voort uit Volksweerbaarheid, een soort van lokale burgerwacht in vroeger jaren. Na wat omzwervingen, betrokken de Enschedese schutters in 1975 de voormalig textielfabriek op deze plek. ”Een prachtlocatie”, geeft Michel aan, die vandaag bardienst draait en veel over de vereniging weet te vertellen. Bijvoorbeeld dat we hier bij een club op leeftijd op bezoek zijn, maar ook één die nog springlevend is. ”Ze zijn hier dacht ik ooit met iets van 60 leden begonnen. Op dit moment zijn dat er rond de 250. De laatste jaren dreigde het wat terug te lopen, maar we zitten weer in de lift. Het mooie is dat zich weer jeugdleden aanmelden. En vrouwen.”

Schietvereniging 20230930
Beeld: SV E&L
“De schietsport wordt nog steeds met een mannenwereld geassocieerd. Maar dat is niet meer het beeld”

De secretaris is een vrouw. Anne Marieke Tijdeman ziet het aantal vrouwen in de schietsport toenemen. ”Ook bij deze vereniging. En dat mogen er nog veel meer worden. Dat de schietsport nog steeds met een mannenwereld wordt geassocieerd, klopt wel. Maar dat is niet meer het beeld.” Ze schoot vroeger thuis op de boerderij al met een luchtbuks. ”De appeltjes uit de boom en het ondergoed van je moeder van de waslijn. De deur staat hier wijd open voor vrouwen.” De open dag wordt inderdaad door opvallend veel vrouwen bezocht, veel moeders met man en kinderen. Instructeur Bjorn vindt het een goede ontwikkeling. ”En vrouwen schieten vaak beter dan mannen. Ze blijven rustiger en luisteren beter naar instructies als ze net beginnen.”

Drama

De gebeurtenissen in Rotterdam van afgelopen week zijn de mensen hier ook niet ontgaan. Deze open dag valt toevalligerwijs misschien op een wat ongelukkig moment. Peter Hogeveen is al 30 jaar lid en snapt de connectie. ”Maar de vergelijking gaat niet op omdat de dader in Rotterdam illegaal in bezit was van een wapen. Dat is een hele andere situatie. Het drama in 2011 in Alphen aan de Rijn werd wel veroorzaakt door een lid van een schietvereniging. Daarna is er veel veranderd in de schietsport.” Hogeveen maakte de goede tijd nog mee voor het halen van een licentie. ”Wat is goed? De opleiding was veel korter, maar had minder om het lijf. Als je nu begint ben je 2 jaar verder voordat je bevoegd schutter bent. Je wordt ook nog eens helemaal doorgelicht. Dat is een goede zaak om drama’s als Alphen aan de Rijn te voorkomen.”

Niveau

De prijzenkast in de kantine is indrukwekkend van omvang. En als het aan de Anne Marieke Tijdeman ligt komen er nog veel trofeeën bij. ”We zijn niet alleen een grote vereniging, maar hebben ook leden die op respectabel niveau aan wedstrijden meedoen. Want als je het diploma eenmaal hebt, wil je wedstrijden schieten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.