Enschede
Video

Enschede zal en moet op de fiets

Enschede ontwikkelt door als fietsstad. In een officieel persmoment werd de app ‘Enschede fietst’ gelanceerd, waarin je onder meer door te fietsen prijzen bij elkaar kan verzamelen. Daarnaast introduceerde senior fietsburgemeester Hennie Kuiper zijn junior fietsburgemeester Florian Laan van basisschool De Fontein.

Laat de auto staan

De mouwen worden weer opgestroopt om de Enschedeërs op de fiets te krijgen. Het belangrijkste instrument daarbij is de nieuwe fietsapp, die plaatsgenoten moet stimuleren de auto te laten staan en de tweewieler te pakken.

Iedereen kan de app downloaden waarmee de afgelegde fietskilometers worden vastgelegd, waar ook extra uitdagingen te vinden zijn die extra punten opleveren. Hoe meer kilometers hoe leuker de prijsjes die Enschedese ondernemers ter beschikking stellen.

Ritje op de fiets

De moeite die de stad neemt om fietsverkeer te stimuleren heeft te maken met het streven het aantal autokilometers te verminderen met tien procent. Eigenlijk zou iedereen die ritjes maakt korter dan 7,5 kilometer de fiets moeten nemen.

Het mag ook wat kosten om die doelstellingen te behalen. De fietscampagne plus de app kosten 120.000 euro, de provincie betaalt de helft.

Fietsviaduct

De fietsburgemeester junior heeft nog geen duidelijke taakomschrijving. “Dat komt nog”, zegt projectleider fietsstad Benjamin Groenewolt. Florian wordt straks als assistent van fietsburgemeester Hennie Kuiper vooral ingezet om jongeren op de fiets te krijgen.

Maar er is meer. Straks komt er een e-bak uitprobeeractie waardoor bijvoorbeeld ouders die meerdere kinderen naar school brengen, worden verleid dat te doen met een bakfiets.

Andere grote veranderingen hebben plaats in de infrastructuur in de stad. Zo wordt de Molenstraat straks een royale fietsstraat en wordt de fietssnelweg F35 vanaf Twekkelerveld, via de Lambertus Buddestraat doorgetrokken naar het station met een viaduct over de singel. “Binnen twee, drie jaar ligt dat er allemaal”, zegt Groenewolt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.