Enschede

CDA wil opheldering Europese Commissie over gevolgen staatssteun voor Vredestein in Enschede

Het CDA in het Europese Parlement vraagt de Europese Commissie opnieuw om opheldering over de mogelijke gevolgen van Hongaarse staatssteun voor de fabriek van Apollo Vredestein in Enschede.

460970 960732
Kelly Adams | Tubanita

Aanleiding is nieuws van internetplatform Follow the Money (FTM), dat schrijft dat de familie Kanwar uit India, grootaandeelhouder van autobandenconcern Apollo, mogelijk misbruik heeft gemaakt van de bijna 100 miljoen staatssubsidie, die Hongarije Apollo verstrekte om in dat land een nieuwe productievestiging voor dochterbedrijf Vredestein te bouwen.

Volgens FTM heeft de leiding van Apollo Hongarije extra veel laten betalen door via een gekunstelde constructie de prijzen op te drijven van de inkoop van matrijzen waarmee de banden in de nieuwe fabriek worden gebouwd.

âGeen eerlijke kans voor Vredestein EnschedeââGezien deze nieuwe informatie lijkt Apollo Vredestein in Enschede geen eerlijke kans te hebben gekregen van het Indiase moederbedrijf, dat de productie van autobanden met steun van de Hongaarse overheid heeft verplaatstâ, stellen de CDA-Europarlementariërs Tom Berendsen en Annie Schreijer.

âIn deze tijd met buitenlandse staatssteun een massaontslag in Twente zien plaatsvinden is onverteerbaar. Voor het CDA is het helder - wie op onze markt actief is, moet zich aan de regels houden. Daarom stellen we vervolgvragen aan de Europese Commissie en verwachten we dat zij deze zaak nader gaat onderzoeken.â

Massaontslag in EnschedeApollo Vredestein wil een groot deel van de productie in Enschede verplaatsen naar de nieuwe fabriek in Hongarije. Daarmee gaan 750 banen in Enschede verloren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. archieffoto: Marieke Amelink
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.