Hengelo

SP Hengelo over afsplitsen raadslid: "Zetel behoort aan de partij"

De Hengelose SP-fractie betreurt het afsplitsen van Marie-José Huis in ‘t Veld van de partij. Dit laat de partij weten in een verklaring. Het raadslid maakt dit weekend bekend uit de fractie te stappen en als onafhankelijk raadslid verder te gaan.

De partij erkent dat er meningsverschillen met Huis in ‘t Veld waren over de wijze waarop resultaten in de gemeenteraad bereikt kunnen worden en hoe gezamenlijke fractiestandpunten worden bepaald en uitgedragen. Er zou geen verschil van inzicht zijn geweest op de inhoud van de politieke doelen die de SP nastreeft.

Floor van grouw 1 sp
Floor van Grouw, fractievoorzitter SP Hengelo © SP Hengelo

Escalatie in de gemeenteraad

Fractievoorzitter Floor van Grouw: “Sinds het begin van deze raadsperiode hebben we hier heel veel over moeten spreken. Kennelijk zijn we er niet in geslaagd om onze onderlinge samenwerking zodanig in te vullen, dat deze ook door Marie-José Huis in ‘t Veld aanvaard werd. Uiteindelijk resulteerde dit in een escalatie in de gemeenteraad en enige maanden en gesprekken later in het besluit dat Marie-José heeft genomen.”

'Zetel behoort aan de partij'

Over het nemen van de zetel is de partij duidelijk: "Die zetel behoort aan de partij. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt met alle kandidaten. Binnen de SP geldt de afspraak dat bij het verlaten van de fractie de zetel teruggegeven moet worden."

Floor van Grouw: “Jammer dat een dergelijke afspraak nu door Marie-José vooralsnog terzijde wordt geschoven. De wet geeft haar het recht om haar zetel te behouden. Als je echter op persoonlijke basis, als SP-lid, aanvullende afspraken maakt dan vind ik dat je je hieraan desgevraagd moet houden.”

Van Grouw liet zondagavond weten dat het SP-bestuur van de afdeling Hengelo en de ledenvergadering van de SP-Hengelo uiteindelijk moeten besluiten wat zij met dit gegeven doen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.