Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ruim 200 gebruikers IJsbaan Twente moedigen Enschedese politici aan: 'Houd de schaatsbaan open'

Schaatsers 1
Een tweehonderd schaatsers - van alle mogelijke disciplines - verzamelde zich maandagavond op het Ei van Ko met een heldere oproep aan de Enschedese politiek: houd IJsbaan Twente open.
Beeld: Ernst Bergboer

Dat de gebruikers van IJsbaan Twente er veel voor over hebben om hun geliefde sportcomplex open te houden, bleek deze maandagavond. Voor de commissievergadering, waarin wordt gesproken over een structurele hogere bijdrage aan de ijsbaan, verzamelden zich meer dan 200 schaatsers, ijshockeyers en andere ijssporters voor het stadhuis voor een 'aanmoedigingsactie'.

IJsbaan Twente heeft een moeilijke en onzekere periode achter de rug. Door een breuk met toenmalig exploitant PCH Group stond de toekomst van de schaatshal aan het Colosseum in 2021 plots op losse schroeven. Het komende seizoen (oktober-april) doen negen Twentse gemeenten een eenmalige financiële bijdrage om de baan open te houden. Vanaf 2024 staat de gemeente er alleen voor en dat leek een bittere pil. Maar het verlossende woord kwam vlak voor de zomervakantie: het college blijft in ieder geval drie jaar in de ijsbaan investeren.

Bezuinigen en meer verdienen

De invulling van die investering moet officieel nog wel door de gemeenteraad bekrachtigd worden. Een werkgroep binnen de IJsbaan Twente is zelf met een voorstel gekomen waarin staat hoe er op korte en lange termijn bezuinigd kan worden op onder meer de energiekosten. Daarnaast wordt er nagedacht over het genereren van extra inkomsten door bijvoorbeeld het organiseren van andersoortige evenementen zoals vlooienmarkten.

230202 ijsbaan streetview
Lees ook
Energieneutrale schaatshal met 'springkussens' in de zomer: dit is het reddingsplan voor IJsbaan Twente

Binnen de gemeenteraad wordt nog wel kritisch gekeken naar de extra bijdrage van 250.000 euro per jaar (bovenop de jaarlijkse subsidie van 100.000 euro) die nodig zal blijven. Ook zullen er de komende drie jaar eenmalige investeringen van in totaal zo'n 600.000 euro moeten worden gedaan, om uiteindelijk te kunnen besparen. De vraag bij een deel van de raadsfracties zal zijn: zouden andere gemeenten in Twente hieraan niet mee moeten betalen?

Aanmoediging

De gebruikers van de IJsbaan Twente hopen hoe dan ook dat de gemeenteraad bereid is om te investeren, met of zonder steun van andere gemeenten. Die boodschap werd maandagavond extra kracht bijgezet.

Schaatstraining
Het is niet de meest voor de hand liggende plek voor een schaatstraining, maar maandagavond was het Ei van Ko voor even het domein van opkomend schaatstalent.
Beeld: Ernst Bergboer

De initiatiefnemers van de ludieke schaatsactie bij het Ei van Ko verzamelden 5.000 handtekeningen vanuit de hele regio die de oproep om de ijsbaan open te houden kracht bij te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.