1Twente

Drie keer ‘De beentjes’ op DVD? Herman Finkers geeft ze weg

Het is dè kaskraker van de Nederlandse cinema in de afgelopen maanden: De beentje van Sint Hildegard. Nu verschijnt ‘ie ook op DVD. 1Twente geeft drie schijfjes weg, maar niet zomaar…

Herman Finkers, die een van de twee hoofdrollen in de film voor zijn rekening nam, legde in 1Twente Vandaag uit hoe je een van de drie beschikbare DVD’s bemachtigen kunt. Het filmpje over de prijsvraag is ook te vinden op onze Facebookpagina.

Zeumnhonderddoezend bezoekers

‘De beentjes’ trok voor corona uitbrak al een half miljoen bezoekers. Na de lockdown, toen de filmzalen en bioscopen weer voorzichtig open mochten, kwamen er daar nog honderdduizend nieuwe bezoekers bij. Finkers kwam met het meest actuele cijfer: “Dat bint er inmiddels zeumnhonderd doezend.”

De kracht van zelfspot

Finkers vermoedt dat herkenbaarheid de belangrijkste succesfactor is. “Gerda (Finkers’ echtgenote in de film - red.) beschouwt het huwelijk als een vorm van begeleid wonen.” Gerda zorgt voor echtgenoot Jan, ook als deze expliciet aangeeft dat hij dat niet blieft. Ze regelt, schenkt thee, bedisselt, bepaalt. Tot Jan er gek van wordt en dementie voorwendt.

Zo kras zal de herkenning niet zijn, maar Finkers hoort veel terug dat echtparen op de drempel van de oude dag bij ‘De beentjes’ een beetje in de spiegel kijken. Zelfspot is het kenmerk van iedere goede klucht.

Pietje precies

De prijsvraag heeft betrekking op de schoonzoon van Jan en Gerda. Finkers: “Dat is nogal een pietje precies. Maar hoe zegt Jan dat in de film: pietje precies?” Weet je dat en wil je meedoen? Stuur dan je antwoord naar ons op en wie weet win jij een van de drie DVD’s van ‘De beentjes van Sint Hildegard’.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.