Twents Kwartearken

Twents Kwartearken #7: Bekeukelderieje van de bovenste plank

In het Twents Kwartearken aandacht voor een geheimzinnige schat uit De Museumfabriek: het aardstralenkastje van Mieremet.

En natuurlijk het Twentse woord van de week: Sjaskebreur. Wie de betekenis weet mag het zeggen. Juf Adrie Hemmink geeft het antwoord.

De uitvinder Mieremet van het aardstralenkastje vertelde rond 1950 dat zo’n kastje in de slaapkamer slaapproblemen oploste. Koningin Juliana was ook gek op zijn verhaal en plaatste zo’n houten kistje in de koninklijke stallen van Paleis Soestdijk, omdat haar paarden onrustig waren.

Wetenschappers braken het kastje tot de grond toe af, maar er waren ook mensen die zeker wisten dat ze er beter van konden slapen.

Aardstralenkastje van mieremet
Het aardstralenkastje van Mieremet in het depot van het museum © 1Twente

Sjaskebreur

Het Twentse woord van deze week is 'sjaskebreur'. De presentatoren van dienst hebben geen flauw idee wat de Hollandse betekenis is en gaan daarom de straat op, om de hulp van het volk in te schakelen. Ook op Facebook wordt druk meegedacht. Aan het einde van het Twents Kwartearken geeft juf Adrie Hemmink het verlossende antwoord: een sjaskebreur is een drinkebroer!


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.