Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hart van Zuid Festival verbindt mensen én Hengelose culturele instellingen

De allereerste editie van het Hart van Zuid Festival komende zaterdag staat bol van de 'verbinding'. Dat woord kenmerkt niet alleen het doel van het festival: mensen met elkaar in contact brengen, maar ook het feit dat de vier zogeheten 'culturele kernvoorzieningen' van Hengelo voor het eerst samenwerken bij de organisatie van een groot evenement.

Broedplaats Oogst

Poppodium Metropool, Schouwburg Hengelo, Bibliotheek Hengelo en Oyfo kunstenschool en techniekmuseum hebben de handen ineen geslagen en waar dat toe kan leiden, kan iedereen zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur aan den lijve ervaren op het terrein van broedplaats Oogst aan de Laan Hart van Zuid.

“Je kunt natuurlijk ook in je eentje een festival houden, maar met z'n allen krijg je veel meer voor elkaar.”

'Ik geloof in samenwerking'

De kersverse Oyfo-directeur Marloes Nijhuis heeft er zin in vertelt ze bij 1Twente Vandaag: "Ik geloof echt in samenwerking. Dat één plus één drie is. Je kunt natuurlijk ook in je eentje een festival houden, maar met z'n allen krijg je veel meer voor elkaar. En dat willen we dolgraag laten zien zaterdag."

Nijhuis heeft het daarbij niet alleen over de vier kernvoorzieningen, maar benoemt ook kunstwerkplaats De Möllerwerf, SkateLAB, Broedplaats Oogst en het onlangs van start gegane Studio15 Talenthouse.

Unieke samenstelling van partijen

Metropooldirecteur Johan de Jong vertelde eerder al tegen 1Twente 'dat de unieke samenstelling van partijen het mogelijk maakt om een verbinding tussen verschillende vormen van kunst, theater, muziek en interactieve installaties te creëren'.

220902 broedplaats oogst Tjeerd Derkink
Lees ook
'Grote Vier' van de Hengelose cultuur slaan handen ineen voor Hart van Zuid Festival

Zwarte Cross

Nijhuis: "We nemen vanuit het techniekmuseum de Kettingreactie mee, een installatie waarmee we ook op de Zwarte Cross stonden. Kinderen mogen hem in gang zetten en we houden workshops rond dat thema."

Levende bibliotheek

Bibliotheek Hengelo heeft 'levende boeken' meegenomen, vertelt Nijhuis: "In de Living Library vertellen interessante mensen hun bijzondere verhalen. Dat kan bijvoorbeeld zijn een transgender persoon, een ex-gedetineerde, een vluchteling of een sekswerker. Je kiest bij de balie een 'boek' uit en gaat het gesprek aan."

icon_main_info_white_glyph

Zonder Guido

Voor Metropool-directeur Johan de Jong zijn het moeilijke tijden. Een kleine twee maanden geleden verongelukte Metropool-programmeur Guido de Jongh tijdens zijn vakantie en nu moeten Johan de Jong en z'n medewerkers de draad weer oppakken. Zonder Guido, die twee decennialang een grote rol had bij het organiseren van evenementen van het kaliber Hart van Zuid Festival. "Het gemis doet nog altijd pijn. Er is het persoonlijke leed, maar ook het zakelijke leed. We moeten dingen echt anders organiseren zonder Guido. Dat gaat wel lukken, maar het is moeilijk. Ik heb de laatste weken wel geleerd dat het gezegde 'the show must go on' echt van toepassing is op onze branche", aldus Johan de Jong.

Blijvertje

Volgens Nijhuis moet het Hart van Zuid Festival een blijvertje worden op de culturele kalender van Hengelo: "We halen ons dit niet allemaal op de hals voor één editie, maar we gaan natuurlijk wel goed evalueren straks. Wat is er goed, wat kan er beter."

Start én afsluiting

Johan de Jong zei het al eerder: "Het Hart van Zuid Festival is het resultaat van een samenwerking binnen cultureel Hengelo, dat de komende jaren zal groeien naar een definitieve vorm. Naast de start van het culturele seizoen zo rond deze datum is het eveneens de afsluiting van een zomer vol wisselende activiteiten op Broedplaats Oogst, kunstwerkplaats De Möllerwerf en het skatepark op het Industrieplein.”

icon_main_info_white_glyph

Programma

Het volledige programma van het gratis te bezoeken festival is te vinden op www.hartvanzuidfestival.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.