Verkeer
Stuur appje
Zoek

Popronde vult binnenstad Almelo met nieuw muzikaal talent: ‘Festival moet nog wel groeien’

180923 popronde bowl 1
De Utrechtse band Bowl tijdens de Popronde in Almelo
Beeld: Bjorn Van Den Elst

Het rondreizende muziekfestival de Popronde streek afgelopen zaterdag neer in de binnenstad van Almelo. Verschillende locaties openden hun deuren en gaven opkomende artiesten vanuit heel Nederland een podium om hun muziek aan de Almeloër te laten horen.

De Popronde is een muziekfeest waarbij verschillende bands in verschillende steden van Nederland te vinden zijn. Op zaterdag 16 september was het de beurt aan Almelo. Er speelden dertien artiesten, verdeeld over verschillende locaties in de binnenstad. Van ‘s middags tot ‘s avonds laat werd er muziek gemaakt in Almelo. Ook op locaties waar je ze niet zo gauw verwacht. Zo werd er bijvoorbeeld gespeeld in de Broodbode, in Boekhandel Broekhuis en ook de Doopsgezinde Kerk aan de Grotestraat opende de deuren om artiesten een podium te bieden.

“Wij zingen over thema's die je normaal niet hoort in een kerk”

Droom Dit

Terwijl de avond valt op zaterdag, staat er een jongen in een zwarte broek en een grote witte blouse voor de deur van de Doopsgezinde Kerk. Hij staat naast een bordje waarop in grote letters Popronde staat geschreven en een pijl die naar de ingang van de kerk wijst. De jongen begroet mensen die de kerk binnenlopen en vraagt aan zijn vrienden hoe laat het is. “Bijna tijd”, antwoorden ze. De jongen is Sam de Laat, de zanger van de Nederlandstalige band Droom Dit. Over een aantal minuten mag hij de kerk vullen met zijn muziek en gezang. “Ik heb er zin in”, zegt hij.

Houten stoelen staan opgesteld in de kerk en ongeveer twintig mensen hebben plaatsgenomen. Onder het indrukwekkend grote orgel van de kerk staan de andere bandleden klaar en de Laat voegt zich bij hen. Hij stelt zichzelf en de band voor en de eerste muzieknoten galmen de kerk door. Het publiek is muisstil en luistert aandachtig. Tijdens het optreden wandelen er belangstellenden binnen en nemen plaats op een van de houten stoelen. Alhoewel de kerk niet 'bommetje vol' zit, weerhoudt dat de band uit Enschede niet om met overgave te spelen. De Laat maakt contact met het publiek en kijkt met zijn opgemaakte ogen iedereen aan. Hij danst op zijn muziek en vertelt over de nummers die zij maken.

Richting het einde van de set van Droom Dit, vertelt de zanger over hun nummer ‘Zwijg De Rest’. “Ik wil nog even zeggen hoe bijzonder wij het vinden dat wij hier in deze mooie kerk mogen spelen”, begint de Laat zijn verhaal. “Wij zingen over thema’s die je normaal niet zo snel hoort in een kerk, daarom is het zo bijzonder dat we hier mogen staan.” Het nummer ‘Zwijg De Rest’ moet dat volgens de band bevestigen. Zo worden er in het lied teksten gezongen zoals “Ik wil een vrouw als bruidegom” en “Ik wil een jurk om mijn huid, ik wil een bruid zijn.”

180923 popronde droom dit
Droom Dit in de Doopsgezinde Kerk
Beeld: Bjorn Van Den Elst
Persfoto droom dit 4
Lees ook
Droom Dit uit Enschede blij met Popronde optreden in Almelo: ‘Bijzonder dat een kerk zich openstelt voor een band zoals wij’

Even kletsen

Na een half uur zit het optreden van de band uit Enschede erop. “We zouden het leuk vinden als jullie nog even blijven hangen en met ons komen kletsen”, zegt de Laat met een lach op zijn gezicht. Hij wijst naar een tafel met boekjes en t-shirts. “We verkopen ook shirtjes trouwens.” Er klinkt een applaus, het publiek staat op en verlaat de kerk. Een aantal mensen blijft hangen zoals de band had gevraagd. Een man spreekt de zanger aan om hem te complimenteren: “Ik vond het echt heel mooi. Jullie hebben goed gebruikgemaakt van de galm in de kerk.” De Laat bedankt hem en gaat in gesprek met twee dames die op hun beurt staan te wachten om de zanger ook te complimenteren. “En mogen wij misschien ook een t-shirt en een dichtbundel van jullie?” De band is weer twee fans rijker.

Eerder vertelde de Laat aan 1Twente dat Droom Dit voor acht optredens was geboekt voor de Popronde. Steden die deelnemen aan de Popronde, 42 steden dit jaar, kunnen tijdens de Popronde nog acts boeken. De line-up moet rond zijn voordat hun stad aan de beurt is. Inmiddels staat de teller voor Droom Dit op dertien optredens.

Bowl

Terwijl bij Droom Dit in de Doopsgezinde Kerk om 19.45 de laatste noten klinken, worden bij Café de Stam en 't Wetshuys de eerste akkoorden aangeslagen. Op het terras van 't Wetshuys klinkt de muziek van singer-songwriter Jeroen Antoine. Terwijl bezoekers relaxed met een biertje naar de nummers van de singer-songwriter luisteren, wordt er een stuk verderop flink geheadbanged. De punkband Bowl uit Utrecht staat in Café de Stam.

Door de Grotestraat van Almelo klinkt hard gitaargeluid. Meters ver van de ingang van het café is het geluid van de Utrechtse band te horen. “Hele fijne harde gitaarmuziek”, zegt een café gast die op het terras zit en tevreden een laatste slok van zijn weizen neemt. In het café staat een handjevol rockers helemaal los te gaan op de muziek van Bowl. Vijf jonge gasten met halflang haar, waarvan twee in ontbloot bovenlijf, vormen de band en beleven zelf ook veel lol in Almelo. Het lijkt ze niet te interesseren dat het café niet tot de nok volstaat en ze genieten van de kleine moshpit die gaande is tussen vijf bezoekers.

Na een half uur spelen zit het optreden er ook op voor Bowl. Het publiek is het daar niet mee eens en al heel gauw wordt er in koor “we want more” gezongen. De zanger, Vos Ploeg, moet lachen en lijkt enigszins ontregeld van het enthousiaste publiek. “We hebben niet meer nummers, sorry”, roept hij door de microfoon. De gitarist van Bowl laat zich niet kennen en roept door zijn microfoon: “Maar we kunnen nog wel iets van Slayer spelen.” Het publiek joelt enthousiast en de band begint weer te spelen. Na de laatste tonen klinkt er opnieuw “we want more” gezang maar de band moet plaatsmaken voor de volgende act die café de Stam gaat voorzien van een optreden. Na wat tegenspraak en uitspraken zoals “die andere band kan wel wachten”, legt het publiek zich er bij neer en lopen ze richting de bar om een nieuw biertje te bestellen.

“De Popronde moet echt nog heel erg groeien in Almelo”

Popronde is nog geen begrip

Als je met een klapstoeltje in de Grotestraat was gaan zitten, zag je telkens iemand in een groen t-shirt op een fiets voorbij fietsen. Coördinator van de Popronde Almelo Yvo van Ravenswaaij leidde alles in goede banen afgelopen zaterdag. “Alles loopt nog volgens het schema”, zegt van Ravenswaaij wanneer we hem tegenkomen tijdens het optreden van Droom Dit in de Doopsgezinde Kerk.

Het viel ongetwijfeld op dat de kerk niet vol zat tijdens het optreden van Droom Dit. Daar waar normaal plek is voor ongeveer tachtig personen zaten nu ‘maar’ twintig muziekliefhebbers naar het optreden te kijken terwijl er om hen heen lege stoelen stonden. “De Popronde moet echt nog heel erg groeien in Almelo”, vertelt van Ravenswaaij. “We merken elk jaar wel een groei, maar het is hier nog lang niet zo groot als bijvoorbeeld in Enschede.” De coördinator vertelt dat er in de avond vaak meer bezoekers zijn dan in de middag. “Vanmiddag bij het optreden van Elliot Boyd in de Broodbode was er haast niemand, dat is voor hen natuurlijk onwijs jammer.”

180923 yvo van ravenswaaij
Yvo van Ravenswaaij tijdens de Popronde
Beeld: Joy Stempher

Later op de avond is de Doopsgezinde Kerk omgetoverd tot een discotheek. Discolampen verlichten de kerk en het grote orgel met alle kleuren van de regenboog. Uit de kerk klinkt housemuziek: het optreden van dj LoMalo is begonnen. Helaas voor de dj staan er maar twee belangstellenden mee te bewegen op zijn muziek. Het oogt ongemakkelijk. “Heel jammer dat hier niemand op af komt”, zegt van Ravenswaaij. Toch heeft de coördinator wel een vermoeden waarom het optreden van de dj slecht bezocht wordt. “Dat ligt niet aan hem maar aan de muzikale voorkeur van de Almeloër. Ik ben erachter gekomen dat de Almeloër vooral gek is op popmuziek, want die acts worden het best bezocht.” Alhoewel de Popronde in Almelo nog geen begrip is, is van Ravenswaaij ervan overtuigd dat het ook in Almelo een groot succes kan worden.

Thumbnail met split screen
Lees ook
Almelose Yvo haalt muzikanten vanuit heel Nederland naar de Popronde in Almelo

Stokje overdragen

Na vijf jaar de Popronde te hebben georganiseerd zwaait van Ravenswaaij na deze editie af. “Ik denk dat het goed is als er even een frisse wind gaat waaien binnen de organisatie”, zegt hij. Wie het stokje gaat overdragen is nog niet duidelijk, maar van Ravenswaaij vertelt dat hij wel een aantal dingen heeft lopen. “Het staat nog in de kinderschoenen maar ik ben in gesprek met het ROC van Twente om misschien de studenten van de muzikanten- opleiding de volgende Popronde te laten organiseren.” De coördinator laat weten dat hij ook nog andere gesprekken heeft lopen voor een opvolger, maar dat er nog niets concreets uit is voortgekomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.