Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo op ’t Rabat is leuk en gezellig, maar minder 'op streek' dan de ambities van de stad doen vermoeden

Almelo op t Rabat 7
Beeld: Ernst Bergboer

Veel Twentser wordt het niet; Almelo was zaterdag kats van ’t rabat. Of: op ’t rabat, zoals Almelo Events het jaarlijkse straattheaterfestival heeft genoemd. De dertigste editie telde een zevental acts die het publiek met wisselend succes vermaakten.

Het is wat je wilt met zo’n straattheaterfestival, natuurlijk. Een beetje vermaak op een mooie zaterdagmiddag is nooit weg, publiek vindt je altijd wel. Even. Of toevallig, omdat het pal tegenover je op een terras koffie zit te drinken. Maar groots, ontroerend of duizelingwekkend wil het in Almelo nog niet worden. En daarmee houdt het festival geen gelijke tred met de ambities van de stad.

Cocktail

Straattheater is - wil het publiek werkelijk boeien of bij de kladden grijpen - een wonderlijke mix van interactie, vakmanschap en de juiste locatie. Dat hoeft niet hoogdravend, spectaculair of onnavolgbaar knap te zijn. Goede artiesten kunnen het op de juiste locatie ook met klein en weinig. Het is een spel met lijf, attributen èn publiek, die altijd weer andere groep passanten die zich moet laten pakken.

icon_main_info_white_glyph

Van ’t rabat

Kats van ’t rabat zijn betekent zoveel als: compleet van streek zijn. Het is, met een uitdrukking als ‘brommers kiekn’, zo’n beetje de meest gevleugelde uitdrukking in het Nedersaksisch. Op ’t rabat zijn zou je dan kunnen vertalen als ‘op streek zijn’. Almelo op streek. Als in: een aardig eind op de goede weg.

Almelo op ’t Rabat heeft die cocktail nog niet gevonden. ‘De sleutel van het Circus’ is bijvoorbeeld een kleine one-man-show met een klein verhaal dat een intieme, kalme locatie nodig heeft. In de Grotestraat, pal voor de Doopsgezinde Kerk, ging het ten onder in een voortdurende stroom winkelend publiek, fietsers, stepjes en scootmobiels.

 • Almelo op t Rabat 6
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 3
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 4
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 5
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 7
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 2
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Almelo op t Rabat 1
  Beeld: Ernst Bergboer

Niet dat omstanders zich niet vermaakten. Maar het had iets van een goede standwerker op de markt, waar je even naar blijft staan kijken voordat je verder loopt om te doen waarvoor je eigenlijk kwam. Theater - ook straattheater - kan zoveel meer zijn dan dat. En dat zou je iedere stad die zich ontwikkelt gunnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.