Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelospeld voor dirigent Nick Moritz van Almelo’s Mannenkoor: ‘Soms moet hem de moed in de schoenen zinken’

20230914
Dirigent Nick Moritz (links) krijgt de Almelospeld uitgereikt door burgemeester Gerritsen.
Beeld: Tessa Witvoet

Het Almelo’s Mannenkoor doet het al 25 jaar met dezelfde dirigent. Nick Moritz behoort inmiddels zo’n beetje tot het meubilair van het gezelschap. Hij weigerde te buigen voor een slinkende bezetting van het koor door de jaren heen. Nu het koor 105 jaar bestaat achtte het bestuur de tijd rijp om de dirigent voor te dragen voor de Almelospeld. Een onderscheiding die maar sporadisch wordt uitgereikt. En die werd Moritz deze week in de Amsterdamse Westerkerk opgespeld door burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo en tevens erevoorzitter van het koor.

Bijzonder moment

In de Westerkerk in Amsterdam, dat roept vragen op. Voorzitter Bert Sies laat weten dat het koor als lustrumuitje een optreden mocht verzorgen tijdens een lunchconcert in de Westerkerk met medewerking van Armanda ten Brink, de vaste sopraan van het koor, en pianist Han Kolthof. ”De burgemeester hadden we uitgenodigd als erevoorzitter én als burgemeester van Almelo met de vraag of hij in die hoedanigheid Nick Moritz de versierselen wilde opspelden die bij de Almelospeld horen. Deze setting gaf op deze locatie een extra dimensie aan het verrassingselement dat bij de uitreiking van de Almelospeld hoort. Het was voor iedereen een heel bijzonder moment.”

“Door corona is niemand afgehaakt, dat de verdienste van onze dirigent”

Burgemeester Gerritsen benadrukte de voorname rol van Moritz: “Als dirigent weet Nick van de diversiteit van mannenstemmen een koor te maken. Door zijn brede interesse en feeling voor muziekstijlen verrast hij koor én publiek steeds weer.” Gerritsen bedankte Moritz bovendien voor 25 jaar inzet én voor het voortbestaan en behoud van het Almelo’s Mannenkoor. Dat laatste heeft volgens Bert Sies een grotere lading dan het lijkt. ”Hij heeft ons door coronatijd gesleept. Koren moeten repeteren. En dat ging niet op locatie. Nick heeft de digitale mogelijkheden ten volste benut zodat de koorleden tijdens de lockdown op de vaste repetitiedagen achter de computer konden gaan zitten om zo samen te repeteren. Ondanks die barre periode van corona is er niemand afgehaakt en dat is vooral zijn verdienste.”

Repertoire op maat

Ook het Almelo’s Mannenkoor is de afgelopen jaren niet aan krimp ontkomen. Er waren tijden dat het gezelschap uit 150 enthousiaste koorleden bestond. Sies: ”Dat was in de jaren 70. Ik heb het nog meegemaakt. Op dit moment bestaat het koor uit 28 leden. We zijn nog steeds vierstemmig en de dirigent bezit het vakmanschap om een repertoire op maat samen te stellen dat de kwaliteit overeind houdt. Soms denk ik wel eens dat de moed hem in de schoenen moet zinken bij zo’n smalle bezetting. Maar dat is niet te merken aan zijn bevlogenheid en enthousiasme waarmee hij altijd weer van Silvolde naar Almelo rijdt. En hij heeft nog twee koren. We hopen nog lang met Nick te mogen samenwerken.”

“Ook wij kennen een derde helft”

Dat zal volgens Sies niet zozeer aan de dirigent liggen, maar vooral aan de bezetting van het koor in de toekomst. De rode loper ligt uit voor nieuwe leden, verzekert de voorzitter. ”Als thuis onder de douche de mooiste aria’s kunt zingen, mag je dat ook bij het Almelo’s Mannenkoor komen doen. We zijn gek op nieuwe veertigers in ons koor. En we hebben een belangrijke sociale functie. Dus alle mannen die stoppen met voetbal en een beetje lekker bij stem zijn: kom bij ons zingen. Ook wij kennen een derde helft.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.