Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet één, maar twee Almelose mannenkoren vieren 105-jarig bestaan

Als je de Almelose mannenkoren een verjaardagstaart zou geven, dan staan er 105 kaarsjes op. Het Almelo's Mannenkoor (AMK) en het Almelo’s Christelijk Mannenkoor (AMC) bestaan dit jaar allebei 105 jaar en dat gaan ze vieren met een lustrumconcert.

Het lustrumconcert is zaterdag 13 mei te zien in de Grote Kerk in Almelo. Voorzitter Bert Sies (AMK) is enthousiast: “Het is bijzonder in deze tijd dat beide koren nog bestaan. Dat willen wij vieren met het aanbieden van een gratis concert aan iedereen. De vreugde van het zingen, van het samenzijn en luisteren naar prachtige muziek brengen wij graag over. En misschien motiveert het iemand wel om ook lid te worden. Want wij kunnen zeker nog wel meer enthousiaste leden verwelkomen.”

Niet hip genoeg

Gezamenlijk hebben de koren 60 leden. Bert geeft aan dat zijn koor vroeger wel 150 leden had: “De klad is erin gekomen, niet alleen bij de Almelose mannenkoren, maar landelijk. We zijn niet meer zo hip.” Jan van Dongen, voorzitter van het AMK, heeft een vermoeden over waarom koren slinken: “Denk dat het een algemene trend is dat koren ophouden met bestaan en kleiner worden. Het is niet modern meer om bij een koor te zingen op de een of andere manier. Men zoekt een andere bezigheid dat zingen bij een koor. Niet meer hip genoeg.”

“Er is geen liefhebberij om bestuursfuncties te vervullen”

Geen opvolgers

Niet alleen nieuwe leden, maar ook vrijwilligers voor het bestuur zijn maar moeilijk te vinden. Zo is Bert al 50 jaar lid en 22 jaar voorzitter: “Dat zegt ook wat, dat er geen opvolgers. Er is geen liefhebberij om bestuursfuncties te vervullen, dat is bij alle verenigingen zo.”

Een grote vriendenclub

Volgens Bert gaat de wekelijkse repetitie om veel meer dan alleen zingen: “Na afloop drinken we dat glaasje bier. Het is een vriendenclub, het bestond vroeger uit 150 vrienden Nu is het wat kleiner, maar we blijven vrienden.” Jan zegt is het ermee eens: “Het sociale aspect is belangrijk. De meeste leden zijn boven de 65. We laten elkaar niet los, ook al ben je slechter van gezondheid, je plek is altijd aanwezig. We proberen wel nieuwe leden te vergaren, daar is een promotiecommissie voor. We merken dat het minder interessant is voor mensen om bij een koor te komen.”

Cement van de samenleving

Bert zegt dat jongeren een hele andere levensstijl hebben dan vroeger en dat daardoor jongeren maar moeilijk aansluiting vinden bij een koor: “Jongeren hebben geen tijd en leven in een digitaal tijdperk. Ze hebben een baantje en moeten studeren. Toen wij werden opgericht zag de wereld er anders uit. Het verenigingsleven was het cement van de samenleving. Dat is nu veel minder. Geldt ook voor andere verenigingen. We moeten daarom naar voren kijken en niet achteruit.”

Geen fusie

Bert zegt dat de twee verenigingen samen naar voren kijken: “We zijn twee verschillende koren, maar de verschillen zijn niet heel groot. Als we samen kunnen werken, dan doen we dat ook.” Toch zal een fusie niet snel gebeuren, zegt Jan: “Wij zijn een christelijk mannenkoor, dus we zingen christelijke liederen. Dat is het grootste verschil. Mensen van het AMK willen niet bij een vereniging met een christelijke grondslag. Je hebt dan kans dat er leden vertrekken bij een fusie.”

'Een superconcert'

“Aanstaande zaterdag gaan we elkaar weer vinden, we laten allebei onze eigen identiteit horen, maar we komen ook bij elkaar. Dat doen we onder andere met het lied Conquest of paradise. Orkest de Eendracht zit erbij, we gaan gezamenlijk een superconcert geven”, aldus Bert.

icon_main_info_white_glyph

Lustrumconcert 13 mei

Lustrumconcert Almelo's Mannenkoor (AMK) en het Almelo’s Christelijk Mannenkoor (AMC)
Met ondersteuning van Almeloos orkest de Eendracht
Zaterdag 13 mei, 19:30 uur
Grote Kerk, Kerkplein 15, 7607 BT Almelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.