Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Het Geluid van Bouwien: De emotie van de kinderen aan Kanaal Almelo - De Haandrik komt binnen

Bouwien foto voor site
Bouwien Rutten
Beeld: Bouwien Rutten

In de Tubantia vandaag kinderen aan het woord over Kanaal Almelo - De Haandrik. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is met een aantal aanwonende kinderen in gesprek gegaan, ook zij verdienen een luisterend oor. Terwijl ik dit artikel lees realiseer ik mij dat dit geluid nog veel harder binnen komt dan het rapport van Mona Keijzer. In het rapport van Keijzer stonden bevindingen die we allemaal wel wisten: een open deur.

Hoe de kinderen uit het gebied de gevolgen van deze schades ervaren is een nieuw vertrekpunt en geeft aan hoe hard het binnenkomt in getroffen gezinnen. Als je er over na gaat denken kun je je het zo goed voorstellen hoe spanningen de thuissituatie beïnvloeden. Hoe gevoelig en kwetsbaar je bent als kind voor stemmingen en sfeer in huis, een omgeving die je veilige baken hoort te zijn. Niet in staat zijnde er iets aan te kunnen doen.

Als mijn moeder vroeger verdrietig was, was ik dat ook. Als het verdriet zo groot was dat er tranen bijkwamen, was de pijn helemaal groots en dreigend. Hier moest ik aan terugdenken terwijl ik de inhoud van deze bevindingen tot mij liet door dringen.

Wat gaat er nu gebeuren met al deze conclusies, zowel van Mona Keijzer als van de kinderombudsvrouw Kalverboer? Is Provincie Overijssel echt in staat de pijn weg te nemen en oplossingen aan te dragen? Vermoedelijk zullen de leden van Provinciale Staten elkaar gaan vinden na deze conclusies. De hamvraag is hoe snel en voortvarend kunnen de uitvoerende ambtenaren hier mee aan de slag?

Een flinke klus klaren

Als gedeputeerde moet je sterk in je schoenen staan om hier goed richting aan te geven, maar het kan wel! Als er geen blokkades worden opgeworpen door gebaande paden die muren lijken te zijn en meer flexibiliteit wordt getoond in bestaande regelgeving. De wereld is niet zwart/wit. Het zou zo fijn zijn als de uitvoering ook minder zwart/wit wordt. Sterker nog, dit is noodzaak.

In dit hoofdstuk is veel resultaat te boeken. Op een mensgerichte wijze. Als je alleen al terugdenkt aan je eigen jeugdjaren en je het o zo belangrijke gevoel van veiligheid weet op te roepen, heb je al een goede insteek om grote stappen te maken.

Kortom, een flinke klus te klaren. Maar een dankbare klus om op te pakken. Nu en niet morgen of overmorgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.