Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose fractievoorzitter op kandidatenlijst VVD, maar kan nu al in Tweede Kamer komen

20230907 Yvonne bijenhof 2
Yvonne Bijenhof op 41e plek kandidatenlijst VVD
Beeld: Gemeente Almelo

De VVD-lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen is bekend. En daar staan twee Tukkers op, waaronder Yvonne Bijenhof (57) uit Almelo. Bijenhof staat op de 41e plek. Ondanks de lage positie op de kieslijst, is een zetel in de Tweede Kamer niet ondenkbaar. Ze kan elk moment door 'Den Haag gebeld worden' wegens de huidige leegloop in de landelijke politiek.

De VVD heeft momenteel 34 zetels in de Tweede Kamer. Volgens de huidige peilingen komt de partij na de verkiezingen uit op 26 zetels. Daarmee vist de Almelose fractievoorzitter waarschijnlijk achter het net voor een plek in Den Haag. Of ze moet verkozen worden door voorkeursstemmen. Maar een campagne om voorkeursstemmen te winnen, ziet Bijenhof ‘absoluut niet zitten’.

Geen voorkeurstemmen

“Jazeker ga ik campagne voeren, maar dan VVD breed”, zegt Bijenhof. “Ik sta volledig achter de landelijke campagne. We gaan de grootste worden." Het is de tweede keer dat Bijenhof een gooi doet naar een landelijke zetel. De vorige keer stond ze op 48 op de VVD-lijst. Waarmee ze wel een paar plekken is gestegen.

Andere Twentenaar hoger op de lijst

Naast Bijenhof staat er nog een Twentenaar op de kandidatenlijst van de VVD. Wethouder van Hof van Twente Wim Meulekamp staat op plek 21 en maakt daarmee een grote kans om in de Tweede Kamer te komen. “Ik ben blij dat Twente alsnog hoog vertegenwoordigd is op de lijst”, zegt fractievoorzitter van VVD Almelo.

Elk moment naar Den Haag

Bijenhof kan in principe elk moment een telefoontje krijgen met de vraag om nu al Tweede Kamerlid te worden. Het vertrek van VVD'er Folkert Idsinga heeft er immers voor gezorgd dat er weer een plekje vrij is gekomen. Bijenhof is de volgende in de rij om door de kiesraad gebeld te worden. “Dan ga ik zeker ja zeggen. Van mijn werkgever Het ROC van Twente krijg ik de volledige medewerking. Ik mag zo vertrekken om vervolgens ook zo weer terug te keren."

'Blijf inwoner van Almelo’

Of Bijenhof gaat verhuizen als ze naar Den Haag gaat? “Ik ben en blijf Inwoner van Almelo. Vooralsnog heb ik geen telefoontje gehad van de kiesraad en ga daar pas verder over nadenken als ik daadwerkelijk gebeld ben.”

Bezige Bij

Yvonne Bijenhof zit nu voor de tweede keer in de gemeenteraad van Almelo. De eerste periode als raadslid en sinds 2022 als fractievoorzitter. Naast dat ze zich inzet voor de lokale politiek, werkt ze fulltime als strategisch beleidsadviseur bij het ROC van Twente. Ze volgde afgelopen jaren nog een aantal studies en zit in de bestuurdersvereniging van de VVD. Ze is moeder van twee kinderen die al uit huis zijn. “Thuis woon ik nog met kat, hond en man.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.