Verkeer
Stuur appje
Zoek

Louis Nibbelink en Nando Scharenborg delen de hoofdrol in 'Osse, petret van 'n pestoor'

De een is 34 en nog maar zo'n acht jaar bij het toneel, de ander is 63 en speelde al mee in een kleine veertig voorstellingen van het Beckumse Levenslust. Samen vertolken Nando Scharenborg en Louis Nibbelink de rol van pastoor Chrisjan Osse in het openluchtspektakel 'Osse, petret van 'n pestoor', dat vanaf 14 september acht keer wordt uitgevoerd op verschillende plekken in Beckum.

Bevalling

"Ik zal blij zijn als we begonnen zijn én als het klaar is. Wat dat betreft is het net een bevalling." Louis Nibbelink zegt het lachend, maar hij is bloedserieus. "Ik moet het ook wel serieus nemen, anders is het niet te doen. Neem alleen al het instuderen van de tekst. Dat is op je 63e een stuk lastiger dan wanneer je twintig of dertig bent. Vrijwel elke dag neem ik het hele script door. Kost me zeker anderhalf uur. Ik kan dan ook wel zeggen dat het er goed inzit."

Wat niet wil zeggen dat hij geen zenuwen kent. Als het niet is voor z'n eigen rol, dan wel voor alles erom heen. "Er kan bij zo'n openluchtvoorstelling die zich op drie locaties afspeelt, zoveel mis gaan. En dan is het hopen dat het weer ook nog een beetje meezit."

Grote eer

Waar Nibbelink de rol van de oude pastoor Osse speelt, speelt de in Beckum geboren, maar in Bentelo woonachtige Nando Scharenborg de rol van de jonge Osse: "Die rol past mij wel. Net als Osse ben ik ook niet op m'n mondje gevallen. Dat ik de rol kreeg, was een grote eer voor mij."

“Jan heeft Leonie en mij getrouwd onder de Kroezenboom in Fleringen, het mooiste plekje van Twente.”

Jubileumstuk

Met het stuk viert Levenslust dat het 75 jaar geleden het levenslicht zag. Dat was in 1946. Door corona werd dat niet gevierd in 2021, maar komt de voorstelling pas twee jaar later op de planken. Met vooral acteurs van buiten de Beckumse vereniging. Waarom? Nibbelink: "Omdat Levenslust lang niet genoeg acteurs heeft voor zo'n groot stuk."

Toch zijn bij het casten de belangrijkste rollen wel naar Levenslustleden gegaan, zodat het ook echt hun voorstelling is geworden. Nibbelink is weliswaar geboren in Hengevelde, maar woont al jaren in Beckum: "Mijn moeder was in de beginjaren ook lid, mijn vrouw Marga is lid en ook onze zoon Daan speelt regelmatig mee."

Jan Riesewijk

In het stuk wordt het levensverhaal van de legendarische pastoor Osse vertelt. De in Losser geboren én gestorven pastoor woonde en werkte liefst veertig jaar in Beckum. Vandaar dat schrijver en verteller Jan Riesewijk uit Losser ervoor koos om een jonge en oude Osse in het stuk te schrijven.

De jonge Osse, Nando Scharenborg, kent Riesewijk al langer. "Ik heb eerder met hem gewerkt en vindt hem gewoon geweldig. Hij heeft humor, maar ook een heel serieuze kant. Toen ik vorig jaar ging trouwen, heb ik hem gevraagd ons in de echt te verbinden. Vroeger deed hij dat vaker, tegenwoordig alleen bij vrienden en bekenden. Hij heeft Leonie en mij getrouwd onder de Kroezenboom in Fleringen, het mooiste plekje van Twente."

icon_main_info_white_glyph

Met de paplepel

Louis Nibbelinks moeder was al lid van Levenslust in de beginjaren en tegenwoordig zijn hij, zijn vrouw Marga en hun zoon Daan spelend lid. "Marga speelde dit keer niet mee, maar heeft de kleding voor de voorstelling verzorgd. Ze dacht dat dat niet zo ingewikkeld zou zijn, maar dat bleek tegen te vallen. Neem alleen al de maten: er zijn wel historische kostuums beschikbaar, maar de mensen zijn honderd jaar later gemiddeld een kop groter. Dat betekent dus veel herstelwerk." Nando Scharenborg is via z'n moeder Cilia bij het toneel betrokken geraakt: "Zij is al 47 jaar lid van Levenslust, ze was 16 toen ze begon. Ik was al een jaar of 25. Het begint met de vraag 'Kun je niet een keer meespelen?', daarna word je lid en uiteindelijk laten ze je niet meer gaan, haha."

Knallen

In het stuk lopen verschillende periodes uit het leven van Osse door elkaar heen, maar ook het nu komt aan bod. "Toch is het wel zo gedaan dat het voor de kijkers direct duidelijk is wanneer de scene zich afspeelt", vertelt Nibbelink. Hij kan niet wachten om straks te gaan knallen: "Het mooiste vind ik het wanneer je je een rol eigen maakt. Je moet juist niet proberen om te acteren, dan lukt het niet."

Zwakte

Nibbelink weet waar zijn kracht ligt, maar kent ook z'n zwaktes: "Ik heb vroeger vaak gedacht om regisseur te worden. Totdat ik Jos Brummelhuis leerde kennen. Hij voert al jaren de regie over Levenslust en nu ook over dit stuk. Jos is echt briljant en toen besefte ik dat regisseren echt een vak is en dat ik het maar beter bij acteren kan laten."

Levenslust Petret van 'n pestoor
Lees ook
Theaterspektakel 'Osse, Petret van 'n pestoor' betekent in Beckum repeteren tot je erbij neervalt

Laatste kaarten

Scharenborg hoopt acht onvergetelijke voorstellingen te gaan spelen vanaf 14 september: "Zelf weet je wel ongeveer hoe het zal gaan uitpakken, hoewel je natuurlijk het grote geheel nog niet kunt overzien. Ik ben vooral benieuwd naar de reacties van het publiek. Hoe gaan de mensen erop reageren?" Nibbelink: "En ik hoop dat de laatste kaarten ook verkocht gaan worden. Als er na de eerste voorstellingen positieve reacties loskomen, dan zullen die laatste kaarten ook in no time weg zijn."

Nando Scharenborg Louis Nibbelink
Ze kunnen het goed met elkaar vinden: de jonge Osse zit bij de oude op schoot.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.