Verkeer
Stuur appje
Zoek

Beckumse duizendpoot koninklijk onderscheiden: 'Of ze iets vermoedt? Bij haar weet je dat nooit!'

 • 240517 cilia scharenborg 5 lintje 1 TWENTE FRANKLIN
  Totdat burgemeester Sander Schelberg ten tonele verschijnt...
  Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
 • 240517 cilia scharenborg 3 lintje 1 TWENTE FRANKLIN
  Totdat burgemeester Sander Schelberg ten tonele verschijnt...
  Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
 • 240517 cilia scharenborg 2 lintje 1 TWENTE FRANKLIN
  Totdat burgemeester Sander Schelberg ten tonele verschijnt...
  Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Het hele weekend is er van alles te beleven op het feestterrein aan de Haaksbergerstraat in Beckum, maar de aftrap van de jaarlijkse Pinksterfeesten wordt al jaren verzorgd vanuit 't Proggiehoes. Daar is Cilia Scharenborg op vrijdagmiddag om 5 uur nietsvermoedend bezig de plaatselijke senioren te vermaken, samen met haar collega's van Toneelvereniging Levenslust. Totdat burgemeester Sander Schelberg ten tonele verschijnt...

De ene helft van de oudere Beckumers zit in de zaal en heeft - net als Cilia - nergens weet van. De andere helft staat buiten voor de deur van 't Proggiehoes of in de hal met bloemen in de arm. Een handvol kinderen heeft een tekening voor oma gemaakt. Zou Cilia iets vermoeden? Haar schoondochter, met een van die kleintjes op de arm, denkt van niet. "Maar bij haar weet je dat nooit zeker", glimlacht ze.

“Ik draag deze onderscheiding op aan alle Beckumers die hebben bijgedragen aan Osse, petret van 'n pestoor”

Dan gaan de deuren van de zaal open en wordt het grote geheim geopenbaard: duizendpoot Cilia Scharenborg krijgt een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester. Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag ze zich vanaf nu noemen.

Cilia Scharenborg-Hofstede (64) heeft zich gedurende tientallen jaren en op vele manieren ingezet voor de Beckumer gemeenschap. Ze wordt geprezen om haar sociale instelling, creatieve talent en improvisatievermogen, waarmee zij de afgelopen decennia een groot stempel gedrukt heeft op het Beckumse culturele leven.

Levenslust

Al bijna 50 jaar is ze lid van Levenslust. Ze acteert, souffleert, grimeert, bouwt aan de decors en ruimt op na afloop van repetities en voorstellingen. Ook was ze jarenlang bestuurslid van de club.

Ze stond aan de wieg van de jaarlijkse seniorenmiddag, de aftrap van de Pinksterfeesten, en voor diezelfde feesten was ze als presentator, jurylid en deelnemer betrokken bij de Gein Play Back show. Als burgemeester Schelberg haar betrokkenheid bij de jaarlijkse kerstmusical op basisschool De Bleek aanstipt, reageert ze verrast: "O ja, dat doe ik ook nog!"

230914 osse premiere foto 6 NIEUW FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Verhaal van Beckumse pastoor Osse in eigentijds jasje levert Levenslust staande ovatie op

'Osse, petret van 'n pestoor'

De viering van het 75-jarig bestaan van Toneelvereniging Levenslust stond vorig jaar in het teken van het theaterspektakel 'Osse, petret van 'n pestoor'. Ook daarbij was haar rol groot. Zowel voor als achter de schermen. De credits wil ze graag delen: "De eer voor het slagen daarvan valt iedereen van Levenslust te beurt. Ik draag deze onderscheiding dan ook op aan alle Beckumers die hebben bijgedragen aan 'Osse'."

Ingetogen kant

In haar dankwoord richt ze zich ook tot man Nico en haar drie kinderen en zes kleinkinderen: "Zonder hulp van hun was het natuurlijk allemaal nooit mogelijk geweest."

Scharenborg heeft overigens ook een ingetogen kant en een luisterend oor. Die zet ze in tijdens en in de voorbereiding op avondwakes (sinds 2014) en in haar vrijwilligerswerk in de hospice in Haaksbergen (sinds 2021).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.