Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Met de wethouder en een ‘weizen’ op het vernieuwde plein in Rossum, daarvan droomt Cor Weusthof

Het heeft wat voeten in aarde gehad, het groeide uit tot een project van jaren, maar uiteindelijk is het toch zover. In Rossum kan aanstaande maandag de eerste schop in de grond ter realisatie van een ‘nieuw hart’ in het centrum onder de naam ‘Thijplein 2.0’. Dit in uitstekende samenwerking met de gemeente benadrukt Cor Weusthof, woordvoerder van de werkgroep. “Als wethouder Benno Brand bij de opening op de fiets komt, drinken we samen een weizen op ons mooie plein, dat is mijn droom.”

Een knap staaltje burgerinitiatief

Het heeft genoeg zweetdruppels gekost, terwijl de feitelijke werkzaamheden nog niet zijn begonnen. “Ik wilde niet in een dorpsraad, maar wel deelnemen aan een projectgroep, want daar zit een kop een staart aan. Nou deze had wel een hele lange staart", symboliseert Weusthof. Maar ook wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland glundert van oor tot oor. “Een knap staaltje burgerinitiatief, daar wil de gemeenteraad wel zijn bijdrage aan leveren. En nee, niemand in de raad heeft tegengestemd, het plan is unaniem aangenomen”, aldus Brand, die op weg naar zijn werk bijna dagelijks het plein oversteekt.

Houdbaarheid

De werkgroep van de dorpsraad Rossum, Lemselo & Volthe onder leiding van Weusthof schakelde een architectenbureau in om de plannen in kaart te brengen, met een voorname inbreng door de inwoners van Rossum. Het plan werd dan ook door alle betrokkenen omarmd. Rossum, de bevolking maar ook de gemeente toont zich daarmee van de goede kant, terwijl het plein dat ooit door de bewoners werd bedacht, het einde van zijn ‘houdbaarheid’ nog niet in zicht had.

Thijplein Rossum
Het 'Thijplein 2.0'
Beeld: De Landschapper

Half miljoen

De werkgroep wist drie ton bij elkaar te brengen, de gemeente deed er twee bij om de beoogde halve miljoen euro’s bij elkaar te brengen. Een fors bedrag zullen mensen denken, om een relatief klein plein opnieuw in te richten. Ook daarop heeft wethouder Brand zijn visie: “Wij stimuleren juist de initiatieven van onderaf, zonder iets van bovenaf op te leggen. Vervolgens leveren wij als gemeente daaraan een bedrage mocht dat nodig zijn. In dit geval dus die twee ton die ontbrak om de plannen uit te kunnen werken.”

“Ik zal graag bij de opening aanwezig zijn, maar dan wel op de fiets”

Zo blijkt maar weer eens hoe dorpse burgerinitiatieven tot een mooi resultaat kunnen leiden. En ja, natuurlijk is wethouder Brand aanwezig bij de opening: “Ik ben nu zes jaar kernwethouder van Rossum en we hebben hier meerdere initiatieven ondersteund, maar dit is wel de grootste. Dus ja, is zal graag bij de opening van het plein 2.0 aanwezig zijn. Maar dan wel op de fiets.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.