Enschede
Cultuur
Video

Nieuw Enschedees festival Van Haag tot Wal

Van Haag tot Wal. Dat is de naam van een nieuw festival in de Enschedese binnenstad, dat op zaterdagmiddag 31 oktober voor de eerste keer wordt gehouden. Tijdens het festival worden verhalen van toen en nu verbeeld.

Combinatie

“We combineren bijzondere plekken en hun verhalen. Die combinatie geven we ter inspiratie aan theatermakers, kunstenaars en muzikanten. Bezoekers kunnen langs de voorstellingen wandelen die zo ontstaan.

Walking podcast

Er is bijvoorbeeld ook een geluidstoer die Bram Meester maakt. Hij wordt gevoed door verhalen over kruispunt De Graaff, het voormalige centrum van de stad en maakt daarvan een ‘walking podcast’.

En in het Vestzaktheater geven we een ode aan de penose met muziek en verhalenvertellers. De inspiratie voor de ode wordt uit de jaren zestig en zeventig gehaald. Dat waren de ruige jaren van Enschede.

Culturele zondagen sleets

Hoemakers heeft er goede hoop op dat het festival doorgaat. “We waren bij de veiligheidsregio. Ziet er goed uit. We houden het kleinschalig, gaan dit niet doen met massa’s mensen.

Het festival komt in de plaats van de Culturele Zondagen. “Die waren wat sleets. Het werd tijd voor iets nieuws. Dit is kunst en cultuur op een andere manier.” De naam ‘Van Haag tot Wal’ is niet zo onlogisch. Enschede had vroeger geen muren. Wel hagen en wallen om de vijand buiten te houden. Dat zien we nog aan de naamstraten: Noordenhagen, Zuiderhagen en Walstraat. “We houden dit festival twee keer per jaar”, maakt Hoemakers bekend.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.