Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste freerunning hal in Oost-Nederland: nieuwe 'EF Academy' zet Enschede op de kaart

Springen, swingen en klauteren in Enschede kan vanaf zondag niet alleen buiten of in gymzalen, maar ook in een speciaal daarvoor ingerichte freerun hal. In de Performance Factory is een ruimte van bijna driehonderd vierkante meter gevuld met obstakels. Na een heuse verbouwing – waarbij de medewerkers alles zelf hebben gedaan – is het team van Elevation Freerun klaar om sporters lessen aan te bieden.

Het Elevation Freerun team, bestaande uit ervaren freerunners en docenten, is sinds 2018 flink uitgebreid. Op verschillende locaties worden lessen gegeven, clinics gehouden, workshops gegeven en niet te vergeten: hard getraind. Dat gebeurde tot op heden altijd in gymzalen. Maar niet voor lang meer. De nieuwe EF Academy is de eerste échte freerun hal in Oost-Nederland.

Van kale hal tot freerunning walhalla

“Ik ben heel blij dat we eindelijk ons eigen plekje hebben”, vertelt mede-eigenaar David Dam trots. Het opzetten van een freerun hal is al jaren zijn droom geweest en die is nu uitgekomen, precies zoals hoe hij het voor ogen had. “We hebben kosten noch moeite gespaard bij de inrichting en verbouwing van het pand, zodat het echt topnotch zou worden.”

Samen met Saxion-studenten stelde David een bedrijfsplan op, waarvoor ze in maart goedkeuring kregen. In april kon de grote verbouwing beginnen. De lege betonnen hal moest ingericht worden met allerlei houten platformen, balken, stangen en een grote airbag. De crewleden deden alles zelf. “Ik heb gereedschap gebruikt waar ik het bestaan niet vanaf wist”, zegt team member Lars Damink lachend. “Je brengt skills samen en leert veel nieuwe dingen tijdens zo’n verbouwing. Voor mensen die geen ervaring hebben met het bouwen van een freerun gym, vind ik dat we iets super tofs hebben neergezet.”

EF Academy
De nieuwe hal 'EF Academy'
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Atleten opleiden

Damink: “De topsport is niet meer wat voor mij, maar ik zie wel veel potentie in jonge leden. Ik vind het mooi om hen te helpen in hun ontwikkeling en ze steeds beter zien worden. De passie die ik als kind zo extreem had, hebben mijn leerlingen nu ook.” Damink is blij met de mogelijkheden die de hal biedt. “We kunnen nu dezelfde toffe dingen doen, die ze in het westen van het land – in nog veel grotere hallen – doen. Met deze gym zetten we het oosten en Enschede op de kaart.”

Elevation Freerun biedt hun leden de kans om te groeien, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Mede-eigenaar Dam vertelt over de persoonlijke aanpak die ze als docenten hanteren. “Ik zie mezelf als een grote broer waar iedereen bij kan aankloppen. Tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. We leren onze freerunners hun eigen grenzen opzoeken en deze op een veilige manier steeds een beetje te verleggen.”

“Ik zie mezelf als een grote broer waar iedereen bij kan aankloppen”

Huiskamersfeer

Op een verdiepingsvloer die uitkijkt op de gym, is het Elevation Café gevestigd. Een huiskamer met bar – die gemaakt is van overgebleven vloerplaten en staalstukken – waar sporters kunnen uitrusten, een spelletje kunnen spelen of kunnen kijken naar tricks van anderen. Het café is ingericht om leden samen te brengen. De community van EF is erg belangrijk voor hen. “We zijn eigenlijk één grote familie en allemaal bevriend met elkaar, iedereen moet zich thuis voelen”, licht Dam toe.

'Community jam'

De opening van de hal wordt afgetrapt met een rondleiding en een drankje. Maar na de rustige introductie, is het tijd voor actie. Het gaat los vanaf 13.00 uur op zondag 3 september. Dan begint de zogeheten ‘community jam’: een sessie waarin freerunners de gym inwijden en aan elkaar en het publiek laten zien wat ze in huis hebben. Geïnteresseerden in de sport mogen zelf ook tricks uitproberen in de gym.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.