Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De Enschedese Proef Eet: 'Het is duurder geworden, maar dit gerecht is top en daar gaat het om'

35 keer Proef Eet is op zichzelf al een felicitatie waard. Het is vrijdagavond, deze editie van de Enschedese Proef Eet is net een uur van start en het is al druk op de Oude Markt. “Eindelijk weer”, zegt een trouw bezoeker van het evenement die het eetfeest drie jaar lang node miste. “Ik ga voor de eerste prijs”, zegt restauranthouder George Hanna van Mazza en “ik wil laten zien wat we kunnen”, meldt Sjors Riewald van het U Parkhotel.

Duyten

Bij de allereerste afleveringen, bijna 40 jaar geleden, ging het al over de dure duyten en werd in de krant voorgerekend dat je aan 25 gulden niet genoeg had om je maag te vullen. Dit jaar is het niet anders. Een duyt heeft een waarde van €3,10 en dat lijkt best prijzig. “Maar aan de andere kant hebben we de gerechten goedkoper gemaakt en ik hoor er eigenlijk niemand over”, legt organisator Robin Hollander uit die al voor de zevende keer meedoet.

32 deelnemers

Natuurlijk is hij blij dat er ondanks personeelstekorten in de horeca toch nog 32 deelnemers zijn die laten zien wat Enschede culinair te bieden heeft. “Dit is top en voor de kwaliteit niet te duur”, zegt een gewezen Enschedese die met haar vrienden de proeverij bezoekt. Zij doen precies dat waarvoor de Proef Eet is bedoeld. “We maken een rondje langs de deelnemers en proeven als het ons wat lijkt.”

  • Bierplein op Proef Eet
    Het was vrijdagavond op het Bierplein achter de Jacobuskerk al meteen een drukte van belang. De koks in de eettenten hadden genoeg te doen.
    Beeld: Henk ten Harkel
  • Proef Eet
    Het was vrijdagavond op het Bierplein achter de Jacobuskerk al meteen een drukte van belang. De koks in de eettenten hadden genoeg te doen.
    Beeld: Henk ten Harkel

Smaak het belangrijkste

“Het is wel duurder geworden”, concludeert ze. Dat is ook niet zo onlogisch, vinden een paar anderen. Een Enschedese die even verderop van een zalmgerecht geniet, vindt de prijs minder belangrijk dan de smaak. “Ik kan helaas zaterdag en zondag niet. Ik ben hier elk jaar.”

icon_main_info_white_glyph

Proef Eet

De Proef Eet in Enschede wordt zaterdag 2 en zondag 3 september voortgezet. Traditiegtrouw zal de zaterdag voor de uitbaters de topdag worden. Stadsbezoekers kunnen duyten kopen waarmee de gerechten en drankjes betaald kunnen worden. Een duyt kost €3,10. Zaterdag worden door een deskundige jury de beste gerechten uitgekozen en prijzen uitgedeeld.

Tongstrelende gerechten

Gezelligheid, jezelf laten zien, in contact komen met nieuwe klanten en vooral de bezoekers tongstrelende hapjes voorzetten in de hoop dat ze je eet- en drinkgelegenheid weten te vinden. Het zijn allemaal redenen om mee te doen aan deze editie van de Proef Eet. Volgens Sjors Riewald van het U Parkhotel lukt dat ook met zo’n evenement. “We pakken echt uit en laten zien dat mensen ook gewoon na een fietstochtje bij ons aan kunnen leggen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.