Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oude beek op begraafplaats maakt einde aan wateroverlast Oldenzaalsestraat Hengelo

230901 water begraafplaats oldenzaalsestraat martijn timmermans FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Martijn Timmermans bij de oude beekloop op de Algemene Begraafplaats.
Beeld: 1Twente

Als er in korte veel regen valt, staan de tunnels in Hengelo vaak blank. Maar ook sommige straten hebben te maken met de gevolgen van zo'n piekbelasting. Neem de Oldenzaalsestraat ter hoogte van de Kotmansweg. Daar staat het wegdek regelmatig onder water. Drie jaar geleden zorgde een bui er voor dat de weg zeker anderhalf uur nauwelijks begaanbaar was.

Ervaring

Als het aan beleidsmedewerker Water en Klimaatadaptatie Martijn Timmermans en zijn collega's bij de gemeente Hengelo ligt, is dat straks verleden tijd. Timmermans werkt nog maar kort in Hengelo, maar heeft veel ervaring met water in de stedelijke omgeving bij eerdere werkgevers.

Oude beekloop

Hij komt nu met een lumineus idee: "We willen onderzoeken of we het water, dat zich bij buien in dat 'dalletje' in de Oldenzaalsestraat verzamelt, direct kunnen afvoeren via een leidingenstelsel richting het doodlopende straatje oostelijk van de begraafplaats. Vanaf daar gaat het dan door een oude beekloop, die over de begraafplaats in westelijke richting richting de visvijver aan de Havezatenlaan loopt."

“Zonder al teveel ingrepen en gebruik makend van wat er al is, kunnen we zo het waterprobleem op de Oldenzaalsestraat oplossen.”

Gemeenteraad

Vaak is het de vraag of zo'n ingreep kan worden meegenomen in de toekomstige herinrichting van een straat of dat dit apart kan worden gerealiseerd; het zijn de dilemma's waarmee wethouder en ambtenaren nu worstelen. In dit geval wordt het een op zichzelf staand project. Volgens Timmermans ligt er al een concept-ontwerp. Over het definitieve ontwerp mag de gemeenteraad zich straks uitspreken.

icon_main_info_white_glyph

Meer ruimte voor groen en blauw

Bomen, struiken en water in de stad worden de komende jaren belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat Hengelo droge voeten houdt als het plenst en hoe houd je het water vast in tijden van droogte? 1Twente Hengelo werd een ochtend rondgeleid langs plekken die 'klimaatklaar' zijn en plekken waar nog het nodige moet gebeuren. Wethouder Claudio Bruggink en beleidsmedewerkers Ralf ter Beek (groen) en Martijn Timmermans (water) laten het tijdens een rondje op de fiets door Hengelo allemaal zien. De komende weken verschijnen bij 1Twente Hengelo verschillende verhalen over dit onderwerp.

Oplossing

Deze ingreep kan relatief goedkoop worden uitgevoerd. Daarbij is de verwachting dat er met het veranderende klimaat vaker hevige buien zullen vallen, die zulke ingrepen rechtvaardigen. Bijkomend voordeel is dat het water, als het eenmaal in de beek of de vijver is beland, in de bodem kan zakken en zo kan bijdragen aan een gezond grondwaterpeil.

Claudio Bruggink, die ook meeluistert, is dolenthousiast: "Zonder al teveel ingrepen en gebruik makend van wat er al is, kunnen we zo het waterprobleem op de Oldenzaalsestraat oplossen."

230901 water begraafplaats vijver hooghagen FOTO FRANKLIN VELDHUIS
De beek mondt uit in de vijver aan de Havezatenlaan.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.