Kwartetmoord Van Leeuwenhoekstraat

Nabestaanden viervoudige moord eisen ruim twee miljoen schadevergoeding

„Zwijg niet langer. De tijd om te spreken is nu.” Nabestaanden van de slachtoffers van de viervoudige moorden hebben in emotionele verklaringen de verdachten opgeroepen niet langer te zwijgen. Ze vroegen de schutters tot levenslang te veroordelen. Maar ook om hen te veroordelen tot hoge schadevergoedingen.

Slachtoffers kwartetmoord
Slachtoffers Tuan Nguyen, Mijkel Akfidan, Artur Sargsyan en Max Klaassen. © Politie

De nabestaanden eisen in totaliteit van de verdachten van de moorden en hun handlangers totaal ruim twee miljoen euro aan aan schadevergoeding, smartengeld en shockschade. Er is sprake van blijvende psychische trauma’s, verlies aan veiligheidsgevoel en grote inkomensderving. Kostwinners vielen weg, kinderen groeien op zonder vader.

Levens verwoest

Het verzoek tot schadevergoeding gebeurde woensdagmiddag bij de rechtbank in Almelo, waar de nabestaanden gebruik konden maken van hun spreekrecht en een vordering konden indienen. Ze schetsen allemaal hoe hun levens zijn verwoest.

Op 13 november werden Tuan Nguyen (43) uit Enschede, Artur Sargsyan (34) en Maijkel Akfidan (27) uit Hengelo en Max Klaassen (62) uit Arnhem geliquideerd. Nguyen was als enige van hen, voor zijn dood, verdachte in een lopende hennepzaak. De andere slachtoffers zijn op geen enkele manier gelinkt aan criminele handelingen. Akfidan en Klaassen waren mogelijk gewoon zelfs op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

De verdachten zwijgen, ondanks het vele bewijs. Advocaat Richard Korver, die de weduwe van Sargsyan bijstaat, pleit er voor dat de rechtbank dat zwijgen afstraft in het vonnis, als verzwarende omstandigheid.

Nog maar net vader geworden

Woensdagmiddag mochten de nabestaande hun hart luchten. Het waren stuk voor stuk aangrijpende verklaringen. Het menselijk leed is groot,. Maar de moorden betekenen ook grote financiële en psychische schade. Behalve materiële kosten werd er shockschade geclaimd: alle nabestaanden zijn getraumatiseerd. De aanblik van hun dode en verminkte geliefden brak harten en levens.

Slachtoffer Maijkel Akfidan had een goedlopend Mexicaans restaurant en was bijvoorbeeld nog maar net vader. Zijn dochter was tijdens de moord enkele maanden oud. Er werd vooral schadevergoeding gevraagd voor haar levensonderhoud tot haar 21e jaar, nu de kostwinner is weggevallen. Uiteindelijk komen ze op een vordering uit van bijna een miljoen euro.

Gehandicapt kind

De nabestaanden van de andere slachtoffers kwamen uit op vorderingen van rond de 400.000 euro of hoger. Zo was slachtoffer Sargsyan ook een jonge vader en zou over vier maanden zelfs voor de tweede keer vader worden. De weduwe heeft zelf geen inkomen.

De weduwe van Klaassen heeft zelf lichamelijke klachten en staat er nu alleen voor in de zorg van één van haar zoons, die een lichamelijke beperking heeft en bij heel veel dingen hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld al het aan en uitkleden. Dat betekent dat hij en zijn moeder extra hulp moeten gaan inhuren. „Leven is overleven geworden”, zei de zoon van de mestleverancier.

Hun advocaat Pernot: „Er is op de meest vergaande manier in hun persoonlijke levenssfeer is ingegrepen. Er waren geen psychische klachten, maar na 13 november ligt mevrouw gillend in bed.”

Claim ook tegen handlangers

De schadebedragen worden niet alleen van de vermoedelijke schutters bij een veroordeling gevraagd, maar ook van de verdachten die de wapens leverden. Pernot: „Iedereen weet als je met wapens gaat spelen, dan is het foute boel. Je kan aan je water aanvoelen dat je dan een probleem hebt.”

W.’s advocaat maakt bezwaar tegen de vorderingen. Advocaat Korver: „Ja, toedeloe. Je weet dat deze mensen er echt mee gaan schieten en ze niet gebruiken voor een mooie expositie.”

Later zal de rechtbank een uitspraak doen welke bedrage worden toegewezen. Dat zal begin november zijn, wanneer de rechtbank ook vonnis wijst tegen de zes verdachten. Dat zijn vader Camil A. (59) en zijn zoons Dejan (33) en Denis (32), die volgens justitie de schoten losten. En medeverdachten Vader Arie van D. (73) en zij zoon Dennis (33), die de wapens zou hebben geleverd, en de Bredase Zizi W. Volgens justitie bracht zij de familie A, in contact met de wapenhandelaren.