Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bibliotheek Hengelo valt in de prijzen voor goedbezochte Oefenplein

Oefenplein prijs bieb hengelo
Rashid Azimullah van Oefenen.nl (L), wethouder Marie-José Luttikholt en biebdirecteur Frederike Westera (R) met de prijs.
Beeld: 1Twente

De Bibliotheek Hengelo heeft de Oefenen.nl-Award gewonnen. De cursisten van het Oefenplein hebben van alle middelgrote bibliotheken in Nederland de meeste punten gescoord bij de lessen Nederlands en digitale vaardigheden. "Mensen kunnen zich op een laagdrempelige manier ontwikkelen", zegt projectcoördinator Helmie van den Brink.

Oefenplein

In de bieb aan de Beursstraat hebben zo'n vijftig deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van het Oefenplein zich verzameld. Uit handen van Oefenen.nl-directeur Rashid Azimullah kreeg bieb-directeur Frederique Westera de prijs overhandigd. De Oefenen.nl-Award wordt jaarlijks uitgereikt aan bibliotheken waar de meeste online-punten zijn verzameld.

Oefenplein

Het Oefenplein bestaat sinds 2021 en mensen weten de oefenplek in de Hengelose bieb te vinden. "Bij ons kan iedereen zichzelf op een laagdrempelige manier ontwikkelen", zegt projectcoördinator Helmie van den Brink. Bij het Oefenplein maken deelnemers onder begeleiding van vrijwilligers opdrachten. Met de online opdrachten kunnen deelnemers punten verdienen.

“Sommigen komen de Nederlandse taal oefenen, terwijl anderen juist hun digitale vaardigheden willen verbeteren.”

Laagdrempelig

Het is een gemêleerd gezelschap dat elke week komt oefenen in de bieb: "Sommigen komen de Nederlandse taal oefenen, terwijl anderen juist hun digitale vaardigheden willen verbeteren." De laagdrempeligheid van het oefenen en ook de gezelligheid zijn volgens Van den Brink erg belangrijk: "Je zit allemaal bij elkaar en dat leidt tot mooie gesprekken."

Waar de één Nederlands oefent omdat die nog maar net in Hengelo woont, tot ouderen die willen leren hoe een computer werkt, zitten ze allemaal naast elkaar: "Soms spreken mensen Twents tegen deelnemers die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn", zegt Van den Brink.

Ontwikkelplein Bibliotheek Hengelo 1
Lees ook
Bibliotheek Hengelo gaat meer uren steken in loket voor juridische hulp

Zorgopleiding

Eén van de deelnemers die veel heeft gehad aan het Oefenplein is Sayonarha Finies. Zij oefende in de bieb met taal en het voeren van gesprekken. Van alle deelnemers heeft zij de meeste punten van Nederland verzameld: "Binnenkort begin ik met een zorgopleiding", zegt Finies. "Met geduld en hard werken kun je alles bereiken."

Tekst gaat verder onder foto.

Oefenplein bieb hengelo 2
Slingers bij het Oefenplein in de Hengelose bibliotheek.
Beeld: 1Twente

Externe clubs

Volgens Van den Brink weten steeds meer mensen de bieb te vinden, mede dankzij externe partijen zoals Wijkracht en andere welzijnsclubs: "Op het Ontwikkelplein (spreekuren van verschillende maatschappelijke organisaties in de bieb, red.) worden mensen ook naar ons doorverwezen. Voorbeelden zijn onder andere het Taalpunt en het Servicepunt Vrijwilligers," zegt Van den Brink.

Momenteel is het Oefenplein op maandagmiddag en woensdag de hele dag geopend, maar volgens de coördinator moeten er in de toekomst meer openingstijden komen: "Dan krijgen nog meer mensen de kans om zichzelf te ontwikkelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.