Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Boer Kees uit Agelo krijgt als eerste boer in Nederland prestigieus keurmerk

Boer Kees Schutte met zijn kruidige grasland
Beeld: Kees Schutte

Om het twee sterren Beter Leven keurmerk te ontvangen moet een boer aan veel eisen voldoen. Boer Kees Schutte uit Agelo is twee jaar bezig geweest met het aanpassen van zijn stal om dit voor elkaar te krijgen. Maar dit heeft z'n vruchten afgeworpen. Hij heeft als eerste boer in Nederland dit keurmerk van de Dierenbescherming ontvangen.

Betere leefomgeving

De Dierenbescherming heeft dit keurmerk in het leven geroepen om boeren te stimuleren een betere leefomgeving te creëren voor hun vee. De boeren die het keurmerk ontvangen moeten hun koeien minimaal 150 dagen per jaar, 8 uur per dag in de wei laten lopen. Elke koe moet een eigen ligplek hebben en loopruimte van minimaal 7,5 vierkante meter.

Mini-zuivelfabriek

Daarnaast hebben de boeren minimaal vijf procent kruidenrijk grasland, dit geldt ook voor Schutte. Zijn Jersey koeien bepalen zelf wanneer zij het kruidenrijke gras eten, rusten of gemolken worden. Dit is mogelijk dankzij Lely robots die het melkproces automatiseren. De verdere melkproductie vindt ook plaats op de boerderij van Schutte. Hij heeft een mini-zuivelfabriek op zijn boerderij, waardoor zijn melk zonder tussenpartij wordt geleverd aan supermarkten.

‘Het twee sterren Beter Leven-keurmerk daagt ons nog meer uit het landschap en de boerderij als een geheel te zien. Boeren is immers meer dan een koe in de wei.’ vertelt Kees.

“Boeren is immers meer dan een koe in de wei”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.