Verkeer
Stuur appje
Zoek

Beerninks blij met uitspraak Raad van State: ‘Hengelo had kinderdagcentrum nooit mogen toelaten op die plek’

Beernink ver af foto aug 2023 1twente
Bert en Anne Beernink voor de woning die ze graag zo snel mogelijk willen verlaten.
Beeld: 1Twente

Bert en Anne Beernink zijn blij dat er met de uitspraak die de Raad van State drie weken geleden heeft gedaan licht aan het eind van de tunnel komt. Een tunnel van lawaai, waarin ze nu al 19 jaar zitten. Destijds opende Aveleijn links naast hun woning een kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Twee opties

De Raad van State vraagt de gemeenteraad te kiezen tussen uitkoop van de Beerninks of van De Toermalijn. Bert Beernink rekent erop dat de raad voor die eerste optie gaat: "Onze insteek is al die tijd geweest dat de snelste weg naar een oplossing is dat de gemeente onze woning aankoopt. Het is niet aan ons om die tweede optie uit te sluiten, maar het is de vraag hoe reëel dat is. Een verplaatsing van De Toermalijn zou erg kostbaar zijn en een alternatieve locatie is niet zomaar gevonden. Dat zou ook betekenen dat wij nog jarenlang in dezelfde situatie blijven zitten. Het ligt meer voor de hand dat wij in staat worden gesteld om te verhuizen."

Bal ligt bij de raad

De Beerninks hebben de afgelopen jaren met weinig raadsleden gesproken. Alleen Lokaal Hengelo (in de periode dat Leo Janssen daar raadslid was) en later Hengelose Burgers (mede door Janssen opgericht) hadden zich vastgebeten in het dossier. "In het verleden hebben wij raadsleden regelmatig van informatie voorzien en gevraagd om overleg. Daar is niet of nauwelijks op gereageerd", aldus Bert Beernink.

Nu de Raad van State de raad de opdracht heeft gegeven deze kwestie op te lossen, verwacht Beernink wel iets van de volksvertegenwoordigers: "Het initiatief moet nu van hen komen. Raadsleden zijn van harte welkom om met ons in gesprek te gaan en zich zo een compleet beeld te vormen van de situatie."

“Wij willen in goed overleg met de gemeente komen tot een passende oplossing. U begrijpt dat het niet bijdraagt aan een constructief overleg als wij nu in de media bedragen gaan noemen.”

Niks gehoord

Van Aveleijn of het gemeentebestuur heeft het echtpaar na de uitspraak door de Raad van State niets gehoord. "Wij zullen wel contact zoeken met Aveleijn. In afwachting van een definitieve oplossing is het kinderdagverblijf immers gewoon open en ondervinden wij nog steeds dagelijks overlast. Daarover zouden we graag afspraken willen maken."

Beernink toermalijn zaak
Lees ook
Raad van State geeft Hengelose familie Beernink gelijk: gemeente moet kiezen tussen woning of kinderdagverblijf

'In overleg'

Tegen welk bedrag Bert en Anne Beernink zich zullen laten uitkopen, laten ze zich niet uit: "Wij willen in goed overleg met de gemeente komen tot een passende oplossing. U begrijpt dat het niet bijdraagt aan een constructief overleg als wij nu in de media bedragen gaan noemen."

“Dit kinderdagcentrum had er nooit mogen komen als de gemeente vanaf het begin de regels van een goede ruimtelijke ordening had toegepast.”

WOZ-waarde 100.000 euro

Hun huis zelf te koop zetten is een station dat jaren geleden al gepasseerd is. Door de kwestie daalde de WOZ-waarde van hun woning in tien jaar tijd van 640.000 naar 100.000 euro. Uitgaande van een gemiddelde grondprijs van 350 euro per vierkante meter (bron: Grondprijsnotitie Gemeente Hengelo 2022) is alleen voor het 1.550 vierkante meter grote perceel al een bedrag van 542.000 euro nodig. Dan staat er dus nog geen huis op.

Beernink close aug 2023 hengelo 1twente
Beeld: 1Twente

Motie Hengelose Burgers

De politieke partij Hengelose Burgers dient bij de raadsvergadering van 12 september een motie in, waarin de partij het college vraagt de Beerninks 'snel en netjes' uit te kopen. Bert Beernink zou daarnaast ook graag zien dat de raad erkent dat hij en z'n vrouw 19 jaar lang geluidsoverlast hebben moeten dulden.

Daarmee zou de raad impliciet dan ook toegeven dat het al die jaren niets daartegen heeft ondernomen. Beernink: "De Raad van State is er duidelijk over dat de akoestische onderbouwing van de gemeente in allerlei opzichten gebrekkig is. Dit kinderdagcentrum had er nooit mogen komen als de gemeente vanaf het begin de regels van een goede ruimtelijke ordening had toegepast."

Beernink toermalijn zaak
Lees ook
Motie Hengelose Burgers draagt college op Beerninks 'snel en netjes' uit te kopen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.