Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Overijssels kampioenschap zitmaaierrace in Wierden: 'Je kunt niet zomaar een zitmaaier uit de schuur trekken en meedoen'

Op de AgriFair in Wierden razen de zitmaaiers over de zandbaan. Zo’n 60 deelnemers meten zich met elkaar op hun zelfgebouwde zitmaaier, die makkelijk een snelheid van ruim 100 kilometer per uur kan halen. De populariteit voor deze vorm van racen is nu nog het grootst in Overijssel, maar de Groningers komen eraan…

Tijdens de AgriFair in Wierden wordt vrijdagmiddag een van de wedstrijden voor het Overijssels Kampioenschap verreden. De deelnemers strijden in meerdere klassen. “De meeste machines zijn zelf gebouwd en worden door de deelnemers zelf onderhouden”, zegt coureur Ben Keizer uit Groningen, terwijl hij op zijn groene zitmaaiermonster zit. “De race is een crosshobby, het gaat vooral ook om het technisch aspect.”

In Groningen wordt het zitmaaierracen steeds bekender, zegt hij. “We zijn hier nu met een hele groep uit Groningen.” Lachend: “We proberen de jongens hier het zo moeilijk mogelijk te maken.”

Overijssels Kampioenschap

Het Overijssels Kampioenschap is het grootste van Nederland, zegt bestuurslid Roy Weustenenk. “Maar ook de provincies Groningen en Drenthe roeren zich. De zitmaaierraces worden steeds populairder.”

25082023 Wierden Zitmaaierrace
Beeld: Roos Evers

Voorschriften

“Deze deelnemers hebben allemaal hun eigen zitmaaier gebouwd, alleen de kap is nog van een oorspronkelijk maaier”, weet Weustenenk. Hij vertelt dat een zitmaaier die meedoet aan allerlei voorschriften moet voldoen. “Je kunt niet zomer een zitmaaier uit de schuur trekken en meedoen.”

Sterke motoren op zaterdag

De Agrifair staat zaterdag 26 augustus in het teken van de sterke motoren, het grote materiaal. Op het parcours aan de Sluizendijk in Wieren slepen dan de trekkers, wordt de autocross en rodeo gehouden, en strijden de loonwerkers om de hoogste eer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.