Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Alsof ik in een gevangenis zat’: Mirthe uit Almelo derde bij ‘Een Jaar Van Je Leven’

20230825 Mirthe Hazenberg Almelo
Beeld: Mirthe Hazenberg

Bijna een jaar lang zat Mirthe Hazenberg (27) uit Almelo opgesloten in een loods met veertig anderen. De bewoners streden om een miljoen euro in het televisieprogramma ‘Een Jaar Van Je Leven’. Mirthe bikkelde zich er goed door, maar tevergeefs: ze werd derde en ging met lege handen naar huis. “Het leek net een droom.”

Veertig mensen sloten zich vorig jaar augustus vrijwillig op in een loods en moesten hun telefoons inleveren. Ze hadden geen enkel contact met de buitenwereld. Wel waren er 24 uur per dag camera’s op ze gemikt. “Het was alsof ik in de gevangenis zat zonder bezoek”, zegt Mirthe. Door middel van eliminatieopdrachten verlieten de bewoners één voor één de loods. Mirthe haalde alle opdrachten tot aan de halve finale.

Vlam ging scheef

Van het prijzengeld is een stuk minder over, omdat gedurende het jaar steeds het huishoudpotje aangevuld moest worden. In de finale staat 846.515 euro op de teller. In de halve finale moesten de drie overgebleven kandidaten een touw doorbranden met een vuurtje. De vlam van Mirthe ging scheef, waardoor zij veel later begon aan de laatste opdracht: de rekensom. Precies de opgave waar Mirthe bang voor was: “Ik wilde alles behalve een rekensom.” Hier eindigde haar avontuur. “Ik ben al trots dat ik derde mag worden.”

“Als ik maar geen brief krijg over een begrafenis”

In de loods konden bewoners vrijwillig vertrekken als het te zwaar werd. Mirthe heeft een paar keer op dat punt gestaan. “Ik heb het heel moeilijk gehad, maar ik wilde niet opgeven. Je gaat een beetje doemdenken, omdat je helemaal geen contact hebt met je familie en vrienden. Als ik maar geen brief krijg over een begrafenis, dacht ik.” En samenwonen met veertig vreemden? “Mensen die snurken of smakken, daar kan ik heel slecht tegen.” Na een tijdje maakte Mirthe vrienden waar ze nu nog contact mee heeft, zoals deelneemster Kenzy.

Niet pakken wat je wil

Sushi, kaas en noten. Een groot gemis voor Mirthe. “Je kan niet pakken wat je wil. Het brood kwam me de neusgaten uit.” Nog moeilijker was het geen contact hebben met haar familie en vrienden. “Ik miste echt de bevestiging van mijn familie, keken ze nog wel?” Waar ze het meest naar uitkijkt bij haar terugkeer in de maatschappij is het weerzien van haar naasten. “Superleuk om iedereen weer te zien.”

'Leek een experiment’

Voordat Mirthe meedeed aan ‘Een Jaar Van Je Leven’, hield ze een sabbatical. Ze werkte daarvoor drie jaar als secretaresse. “Ik was er helemaal klaar mee, ik wilde geen kantoorwerk meer doen.” Ze ging figureren in reclamespotjes, waaronder in een KNVB-spotje. Ze zag de oproep van het SBS 6 programma op Facebook en besloot een gok te wagen. Van de duizenden aanmeldingen, werd zij een van de veertig bewoners van de loods. “Ik dacht dat het een grap was, het voelde onwerkelijk.” Net als het daaropvolgende jaar: “Het leek wel een experiment, ik kon niet geloven dat ik op tv kwam. Ik zou het niet nog een keer doen.”

Hoe het verder gaat

Of ze alles gaat terugkijken? “Dan ben ik weer een jaar van mijn leven kwijt”, grapt Mirthe. Ondanks dat Mirthe het prijzengeld niet mee naar huis nam, ziet ze haar toekomst rooskleurig in: “Ik ga eerst even acclimatiseren. Een festival met vrienden pakken en een beetje geld verdienen met figureren. Ik moet echt weg kunnen dus ik ga geen kantoorbaan aannemen. Misschien ga ik wel twee jaar naar het buitenland.” Mirthe hoopt in de toekomst weer op tv te komen: “Ik wil graag een reisprogramma maken. Daarin bezoek ik restaurants in andere landen en ga ik beoordelen hoe gastvrij die zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.