Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wierdenaar Jan Dragt verzamelt opnieuw tonnen doppen voor diabetesonderzoek

46 21 Wierden Dopjesverzameling
Beeld: Niels Wesselink

Maar liefst 27.000 kilo aan doppen worden vanuit de opslag door vrachtvervoerder Ten Brinke naar een verwerkingsfabriek in Joure gebracht. “Gespaard vanaf oktober vorig jaar, in tien maanden tijd”, benadruk Wierdenaar Jan Dragt, initiatiefnemer van de doppeninzameling.

Bij Dragt, die de actie in 2015 begon, is het inleverpunt van Overijssel. IJzeren doppen, dopjes van bierflesjes en flesjes fris, wijnflesdoppen en deksels van potjes en potten groente: ze worden bij inleverpunten in heel Overijssel verzameld en komen vervolgens terecht bij Jan Dragt. De Wierdenaar haalt soms de doppen op, soms worden ze bij hem afgeleverd. Zelf heeft hij ook een inleverbak bij zijn huis, Klomphof 9, staan.

“Het laatste jaar zijn ontzettend veel dopjes gespaard”

27 ton

De laatste keer bracht hij zo’n 22 ton aan dopjes weg, nu 27 ton. “Het laatste jaar zijn ontzettend veel dopjes gespaard. Alle café-eigenaren, restaurants in Wierden verzamelen mee”, zegt hij. “Veel particulieren ook, soms brengen ze een paar dopjes, soms een plastic tas vol.”

Tin en ijzer

De verzamelende doppen brengt Dragt naar een opslag, beschikbaar gesteld door een bedrijf in Nijverdal. Vervoerder Ten Brinke uit Rijssen brengt de doppen vandaag naar een verwerkingsfabriek in Joure. “Daar wordt het tin uit de doppen gerecycled; het ijzer gaat naar een andere verwerkingsfabriek.”

“Er worden nog steeds ontzettend veel doppen weggegooid”

Dragt zamelt al die jaren in voor het Diabetesfonds, voor onderzoek naar diabetes. Daar gaat de opbrengst naar toe. De doppen leveren 35 cent per kilo op. Een kleine rekensom leert dat de opbrengst ruim 9.000 euro is. “De fabrieken maken het geld rechtstreeks over naar het Diabetesfonds”, vertelt hij.

Circa 160.000 euro

Sinds de start van de actie is er inmiddels ongeveer 160.000 euro opgehaald met de doppen. “Ik doe het niet alleen, een aantal vrijwilligers helpt mee. De oudste daarvan is al 83 en nog steeds actief.”

Diabetesonderzoek

Hij is er een dag in de week druk mee. “Er worden nog steeds ontzettend veel doppen weggegooid. ’t Is de moeite waard om ze te verzamelen en je doet er mensen een groot plezier mee. We doen ons best om diabetes uit de wereld te krijgen, het geld gaat allemaal naar onderzoek daarvoor.”

Op de Facebookpagina ‘Bier en frisdrankdopjesactie voor het Diabestesfonds’ staat waar de dopjes ingeleverd kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.