Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afval Enschedese binnenstadbewoners opgehaald bij huis met bakfiets, ondergrondse containers verdwijnen

Wethouder Diepemaat op de bakfiets voor het inzamelen van afval
Wethouder Diepemaat op de bakfiets voor het inzamelen van afval
Beeld: Gemeente Enschede

Bewoners van de Enschedese binnenstad hoeven niet meer met afval te blijven zitten. Eén appje naar Twente Milieu en de vuilnis wordt bij de voordeur opgehaald. De inzameling op afspraak gebeurt per elektrische bakfiets. Het is een proef die gemeente Enschede in samenwerking met InzamelHelden doet voor minimaal een jaar.

"Met de nieuwe manier van inzamelen werkt de gemeente aan een schoner en mooier straatbeeld door het terugdringen van afval op straat en het verminderen van vrachtverkeer" vertelt wethouder Jeroen Diepemaat. "Het draagt bij aan het doel van een uitstootvrije binnenstad in 2025."

De bakfietsen van InzamelHelden zijn al een tijdje in de binnenstad te zien. Sinds 1 februari wordt deze nieuwe manier van afvalinzameling gebruikt voor ondernemers in het centrum.

Op 1 februari spraken we uitgebreid over het initiatief in 1Twente Vandaag:

Met ingang van deze week zet Twente Milieu de bakfietsen ook in voor de afvalinzameling bij inwoners in de binnenstad. 1050 bewoners hebben zich inmiddels aangemeld. In totaal komen 1900 adressen in aanmerking voor de pilot. "Tot nu toe zijn de reacties van ondernemers erg positief. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het voor inwoners net zo'n succes wordt", aldus Diepemaat. Al met al is het een mooie stap richting een beter leefbare binnenstad."

Makkelijker afval scheiden

Inwoners kunnen een afspraak maken voor het ophalen van afval voor dezelfde of de volgende dag. Dit kan tot twee uur van tevoren via de webapp van InzamelHelden.

“De ondergrondse containers die uit de binnenstad worden weggehaald, maken ruimte voor plantenbakken.”

De fietskoeriers halen allerlei afvalsoorten gratis op: verpakkingen (plastic, blik en drankenkartons), papier, groente-, fruit- en etensresten, glas, kleine elektrische apparaten, textiel en restafval. Voor restafval is wel een milieupas nodig, net als bij de ondergrondse container.

Zo wordt het voor inwoners makkelijker om afval te scheiden en hoeven ze niet met zakken te zeulen naar containers verderop in de straat.

Ondergrondse containers weg

De ondergrondse containers op het stadserf worden weggehaald. Inwoners kunnen wel gebruik blijven maken van afvalcontainers buiten het stadserf. "De ondergrondse containers die uit de binnenstad worden weggehaald, maken ruimte voor plantenbakken", laat wethouder Diepemaat weten. "In het voorjaar planten we daar groen en vrolijke bloemen in. Zo wordt onze binnenstad nog mooier."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.