Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Buurtmoestuin Buurtakker in Oldenzaal bestaat 10 jaar: 'Voedsel komt niet allemaal uit plastic zakjes uit de supermarkt'

Buurtmoestuin Buurtakker Oldenzaal
Buren in moestuin De Buurtakker
Beeld: Buurtakker

Het verschil tussen een buurtmoestuin en een volkstuin? Henry Otter kan het haarfijn uitleggen. Otter is de initiatiefnemer van de eerste buurtmoestuin in Oldenzaal, de Buurtakker, en die bestaat in september 2023 tien jaar. Inmiddels zijn er vijf buurtmoestuinen in Oldenzaal.

“Er zijn meerdere verschillen tussen een volkstuin en een buurtmoestuin. Van een volkstuin moet je lid worden, je betaalt daarvoor, er zijn allerlei regels waar je je als lid aan houdt, je hoeft niet in de directe omgeving van de volkstuin te wonen en het perceel is vaak ook groter. Oldenzaal heeft twee volkstuincomplexen, en een perceel daar telt al gauw 100 vierkante meter”, zegt Otter.

Buurtmoestuin

“Bij een buurtmoestuin woon je in de straat of straten bij de tuin. Huishoudens hebben daar een eigen stukje van zo’n 25 vierkante meter om hun eigen groente te verbouwen. Dat is behapbaar voor bijvoorbeeld gezinnen met kleine kinderen en wanneer jij en je partner allebei werken. Een grotere moestuin kost echt veel tijd. Als het je hobby is vind je die tijd wel, maar voor de meeste mensen is 25 vierkante meter goed te doen.”

Buurtakker Oldenzaal
Buurtmoestuin De Buurtakker
Beeld: Buurtakker
“Kinderen die enorm verbaasd zijn als ze merken dat aardappels in de grond zitten”

Buurtcontacten

Met de introductie van de buurtmoestuin had Otter een belangrijk doel: mensen die niet het tuinieren als hobby hebben, bekend maken met en plezier laten beleven aan het verbouwen van eigen, gezond voedsel. En de samenhang en contacten in de buurt versterken.

Terugkijkend stelt hij dat beide doelen zijn uitgekomen. “De animo voor de buurtmoestuin is groot, alle tuintjes zijn best, mensen zijn enthousiast. Ze zijn zich meer bewust geworden van gezond eten, waar het voedsel vandaan komt. Dat het niet allemaal uit plastic zakjes uit de supermarkt komt. Ouders werken met hun kinderen in het tuintje en dan merk je dat het echt werkt. Kinderen die enorm verbaasd zijn als ze merken dat aardappels in de grond zitten. En dan met beide handen in grond graaien om bij het oogsten maar zoveel mogelijk aardappels te vinden.”

Buurtakker tuinders
Beeld: Buurtakker

Biologisch

De eerste Oldenzaalse buurtmoestuin ligt tegenover het huis van Otter. Hij deelt de grond met zijn eigen buren. “Buurtmoestuin De Buurtakker is nog steeds een succes en ligt er prachtig bij. Er zijn 10 huishoudens die met veel enthousiasme en plezier in een eigen moestuintje hun biologische groentes, aardappelen en fruit verbouwen.”
Otter, met tuinieren als hobby, heeft zelf al een aantal decennia ook nog een grotere tuin.

Kindermoestuin

Met de oprichting van de volgende drie buurtmoestuinen had Otter eveneens bemoeienis, waaronder die op de Graven Es, waar 20 huishoudens uit de buurt gebruik van maken, en de kindermoestuin bij De Höfte.

De percelen voor de moestuin zijn onder ander beschikbaar gesteld door WBO Wonen en de gemeente Oldenzaal.

Buurtmoestuin starten?

Buren die nu samen besluiten op het braakliggend stuk grond in hun buurt een moestuin te creëren moeten rekening houden met meerdere factoren, benadrukt Otter. “Wie is de eigenaar van de grond, hoe lang is die grond beschikbaar, zit er vervuiling in de grond, kan de grond geschikt gemaakt worden voor het telen van groenten. Maar ook hoe je aan gelden komt voor het aanleggen van bijvoorbeeld stroom, of een watervoorziening. Dat zijn zaken die je eerst uit moet zoeken, voor je aan een buurtmoestuin begint.”

Schaduwplekken

Inmiddels is De Buurtakker doorontwikkeld als een ecologische moestuin waarbij verdere vergroening van Oldenzaal, versterking van de biodiversiteit en tegengaan van hittestress en de gevolgen van de klimaatverandering extra aandacht hebben gekregen.
Zo zijn er in de Buurtakker ook allerlei fleurige bijen- en vlinderbloemen en struiken te vinden, zijn er schaduwplekken ingericht en wordt er gebruik gemaakt van regenwater en houtsnipperpaden om het water vast te houden.

Tuinfeest

De Buurtakker viert het 10-jarig bestaan rondom Burendag, in het laatste weekend van september, met extra activiteiten en, uiteraard, een groot tuinfeest!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.