Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo kan zich opmaken voor sprintfestijn met Fabio Jakobsen

PHOTO 2023818 Start Ronde van Almelo
Beeld voor de start van de profronde vorig jaar
Beeld: Bjorn van den Elst

Fabio Jakobsen komt vrijdag naar de profronde van Almelo. De renner van Soudal Quick Step is samen met Koen Bouwman door de organisatie aangetrokken als de ultieme publiekstrekker van de editie 2023. ”We zijn heel blij met deze namen, maar dat spreekt voor zich”, meldt Guido Eggermont van de organiserende stichting

Ook schaatskampioen Kjeld Nuis staat weer aan de start in Almelo. Daarmee is het meest aansprekende trio bekend gemaakt dat liefhebbers van de koers 25 augustus naar de binnenstad van Almelo moet trekken. Eggermont vermeldt erbij dat ze altijd slag om de arm houden omdat ook gecontracteerde renners alsnog kunnen worden opgeroepen door de ploegbaas. “We hopen natuurlijk van niet.”

Sprintkanon

Fabio Jakobsen behoeft als bewezen sprintkannon geen introductie, nog afgezien van zijn vreselijke valpartij in de Ronde van Polen in 2020. De 26-jarige renner, die na dit seizoen naar Team DSM verhuist, won vrijdag de vierde etappe in de Ronde van Denemarken. Jakobsen zegevierde na 178 kilometer overtuigend in de sprint in Bagsværd. Daarmee staat de teller dit seizoen op 9 overwinningen.

Koen Bouwman (29) heeft bewezen een begenadigd klimmer te zijn en veroverde in 2022 als eerste Nederlander het bergklassement in de Rond van Italië.

“De Ronde van de Benelux is erbij gekomen en dat maakt de spoeling dun voor criteriums”

Sprint à deux

Kjeld Nuis is drievoudig Olympisch schaatskampioen die toevallig ook nog een beste sprint in de benen heeft. Het publiek zou zomaar op een sprint à deux getrakteerd kunnen worden met Jakobsen en Nuis. Eggermont geeft aan dat het lang spannend was of de namen konden worden vrijgegeven. “De Ronde van de Benelux is er op de kalender bijgekomen en dat maakt de spoeling voor de criteriums in deze periode dun. Ook de Ronde van Spanje en de Ronde van Duitsland worden in deze weken verreden. Dan blijft er weinig over. Je kunt wel nagaan hoe blij we dan met deze drie klinkende namen zijn.”

Contracten

John van den Akker van Pro Cycling Stats dat bemiddelt tussen organisaties en renners geeft desgevraagd aan dat Almelo met de komst van de Beneluxtour in een lastige periode terecht is gekomen. “De contracten zijn allang getekend en Almelo had de namen eerder bekend kunnen maken. Maar men is huiverig om het publiek teleur te stellen als een renner alsnog door zijn ploeg wordt opgeroepen. En dat is begrijpelijk.”

Advies

Van den Akker adviseert Almelo daarom een week eerder of later van de huidige datum te gaan zitten. ”Voor de kalender is dat geen probleem en de organisatie heeft meer kans op grote namen. Ze hebben nu geluk. Want met Fabio Jakobsen en Koen Bouwman kun je wel thuiskomen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.