Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Vrijwilligers klaar voor negendaags klassiek Stiftfestival: 'Het is heel bijzonder om die sfeer mee te maken'

Vrijwilligers Stift Festival
De vrijwilligers staan klaar voor het Stiftfestival 2023.
Beeld: Stiftfestival

Ze smeren en beleggen vanaf zaterdag honderden broodjes, zorgen dat er voor de musici en de mensen achter de schermen de dag door koffie, drankjes, fruit en andere versnaperingen klaarstaan, ze ontvangen de gasten, controleren de kaartjes, helpen rolstoelers op hun plek en verkopen onder ander cd’s, T-shirts en waterflesjes aan het publiek. Voor de vrijwilligers van het Stiftfestival staat er een drukke week op het programma.

Het openingsconcert van het Stiftfestival is morgen, zaterdag 19 augustus. De start van een week van 32 concerten op 17 locaties voor het team van 18 vrijwilligers dat de catering en de publieksbegeleiding verzorgt.
“Het is hard werken”, zegt Marijke Klaas, die samen met Ineke Luberti de vrijwilligerscoördinatie verzorgt. “De vrijwilligers zijn de hele week bezig, elke dag en dat kunnen lange dagen zijn. Maar we doen het graag en de tijd vliegt altijd voorbij.”

Broodjes beleggen

De cateringtent bij het Stift in Weerselo is gisteren ingericht. Klaas: “Zaterdagmorgen halen we verse broodjes en gaat het eerste team van drie vrijwilligers aan de slag met smeren en beleggen van zo’n 100 broodjes voor de lunch, voor alle mensen die aanwezig zijn dan. Ze snijden ook de verse groenten voor de soep, en die wordt elke dag bereid door onze soepkoningin Ineke.”
Zijn de concerten op andere locaties, dan worden daar schalen met broodjes naar toegebracht.

“Er moeten doorlopend koffie, thee, drankjes, fruit, en versnaperingen beschikbaar zijn”

Op orde

De vrijwilligers van ’s morgens worden ’s middags afgelost. “Dit team zorgt dat de cateringtent op orde blijft. Daar moeten doorlopend koffie, thee, drankjes, fruit, en versnaperingen beschikbaar zijn en de tent moet netjes blijven.”

T-shirts, cd's

Vrijwilligers, herkenbaar aan keycord en badge ontvangen voorafgaand aan de concerten het publiek en verzorgen de kaartcontrole. “Komen er mensen in een rolstoel, dan zorgen zij ervoor dat deze mensen een goede plek krijgen”, vertelt Klaas.
Tijdens de concerten is er een verkoopstand, en ook hier staan vrijwilligers. “We verkopen onder andere T-shirts, waterflesjes, het glossy festival magazine en cd’s van de musici.”

“Je hoort de hele dag muzikanten oefenen”

Jongeren

De vrijwilligers komen uit meerdere plaatsen in de regio. “Weerselo, Almelo, Hengelo, Enschede. Er komt zelfs iemand uit Diepenheim”, somt Klaas op. “We hebben de laatste jaren een vaste groep van vrijwilligers, een fijne groep ook. We zouden er overigens best wat jongeren bij willen hebben, maar we realiseren ons dat het vakantietijd is en dat jongeren dan meestal weg zijn.” Nieuwe vrijwilligers blijven welkom en kunnen zich melden via de website van het Stiftfestival: https://stiftmusicfestival.nl
De vrijwilligerscoördinatoren nemen dan contact op.

Naar het concert

De vrijwilligers op hun beurt mogen naar het openingsconcert en naar het slotconcert. “Ze krijgen twee kaartjes, waarmee ze met z’n tweeën een concert, of individueel twee concerten bij kunnen wonen. Ja, en als ze dienst doen tijdens een concert, wonen ze dat concert uiteraard ook bij”, aldus Marijke Klaas.

Sfeer

“Voor de vrijwilligers is het heel bijzonder om die sfeer mee te maken. Je hoort de hele dag de muzikanten oefenen, de musici komen in de cateringtent, zijn blij dat er van alles klaarstaat voor hen en vertellen dat ook je. Het is heel bijzonder om dat allemaal achter de schermen mee te maken en eraan mee te werken.”

icon_main_info_white_glyph

Stiftfestival 2023

Het Stiftfestival brengt van 19 tot en met 27 augustus Twente in Mediterrane sferen. Er wordt een uitgebreid programma gebracht van 32 concerten op 17 verschillende locaties. Het programma combineert klassieke muziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur, kunst en dans.

Het Stift met de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo vormt het hart van het festival, naast bijzondere locaties zoals Kasteel Twickel, de Enschedese synagoge of landgoed Singraven.
Kijk op www.stiftmusicfestival.nl voor het programma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.